Πληρώνουμε για να μπορέσουμε να μπούμε στις πλαζ της παραλιακής για να κολλήσουμε νεοπλασίες, δερματίτιδες και να παρουσιάσουμε δερματολογικά προβλήματα. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα σε 93 ακτές της Αττικής από τις οποίες οι 48 είναι απαγορευτικές για κολύμβηση.
Μάλιστα, η high class society δαπανά πολλές χιλιάδες ευρώ για να κλείσει καμπάνα στο ξενοδοχείο «Astir Palace» και να κολυμπήσει στα κολοβακτηρίδια! Το ίδιο ισχύει και για την πλαζ του Αστέρα, με την ακριβότερη τιμή εισόδου, από όλες τις πλαζ της παραλιακής, όπου οι υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού!
Πιο αναλυτικά, ο επισκέπτης καταβάλλει 50 ευρώ τις καθημερινές και 100 το Σαββατοκύριακο για να κολυμπήσει στις παραλίες που λούζουν το πολυτελές ξενοδοχείο. Δηλαδή, ευρώ και κολοβακτηρίδιο! Όσα πληρώσεις… τόσα, και ακόμη περισσότερα για να ακριβολογούμε, κολλάς!
Όσο για την πλαζ του Αστέρα που βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω από το ξενοδοχείο, η τιμή εισόδου τις καθημερινές για τους ενήλικες είναι 15 ευρώ και το Σαββατοκύριακο 25 ενώ για τα παιδιά αγγίζει τα 8 ευρώ τις καθημερινές και τα 13 τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή, με έναν γρήγορο υπολογισμό σε κάθε ευρώ που πληρώνει τις καθημερινές ένας ενήλικας αναλογούν περισσότερα από 6,6 κολοβακτηρίδια. Όσο για τα Σαββατοκύριακα το κάθε ευρώ που καταβάλλει αντιστοιχεί σε περισσότερα από 4 κολοβακτηρίδια!
H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα. Κολυμπάμε δηλαδή στα βοθρολύματα! Αποτέλεσμα της κολύμβησης στα μολυσμένα νερά είναι οι νεοπλασίες, οι δερματίτιδες και τα δερματολογικά προβλήματα ακόμη και ο καρκίνος της μήτρας!
Τα παραπάνω φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Kέντρου Oικολογικών Eρευνών (ΠAKOE), που για 27η χρονιά διενήργησε εργαστηριακές αναλύσεις σε θαλάσσια ύδατα και ίζημα από 93 πολυσύχναστες παραλίες και οι 48 είναι επικίνδυνες για κολύμβηση.
Σε λίγο όλη η λίστα με τις “μαύρες σημαίες” στις παραλίες του λεκανοπεδίου.