Έλληνες και ξένοι φωτορεπόρτερ, με μακροχρόνια εμπειρία καλύπτουν καθημερινά σημαντικά γεγονότα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Δεν στέκονται ωστόσο μόνο σε σημαντικές ειδήσεις. Μπορεί μέσα από τα κλικ τους να αποθανατίσουν και εικόνες που είναι απλά όμορφες. Ο καθένας έχει διαφορετική οπτική,το αποτέλεσμα όμως παραμένει άψογο.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Στο δρόμο για τις κάλπες οι πολίτες

Κάλπη

Λίγες ώρες απομένουν για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και όλα είναι έτοιμα για να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία. Σε όλη τη χώρα, οι κάλπες θα ανοίξουν την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου, δηλαδή στις 07:00. Θα μείνουν ανοιχτές για να προσέλθουν οι πολίτες και να ψηφίσουν για 12 ώρες και θα κλείσουν στις 19:00. Τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, χάρη σε 20.000 τάμπλετ, που θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα.

Το «ποδαρικό» του πρωθυπουργού στο μετρό Θεσσαλονίκης

Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του μετρό Θεσσαλονίκης με επιβάτες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και δημοσιογράφους επιβιβάστηκαν σε τρένο του μετρό από τον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και να πήγανε μέχρι τον τερματικό σταθμό, στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, το μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024.

Βιβλική καταστροφή στην Ιταλία

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε την Ιταλία, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις. Κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε στέγες σπιτιών, αφού 21 ποτάμια ξεχείλισαν, βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις. «Είναι ίσως η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνα», δήλωσε ο Μισέλ Ντε Πασκάλ, δήμαρχος της Ραβένα, στο ραδιόφωνο Rai. «Η Ραβένα είναι αγνώριστη για τις ζημιές που έχει υποστεί».

Αγελάδες «κόβουν» βόλτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Αγελάδες βόσκουν στο γρασίδι μπροστά από το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace για την κτηνοτροφία στο Βερολίνο, την Τρίτη 16 Μαΐου. Οι διαδηλωτές άφησαν το κοπάδι στη χορταριασμένη περιοχή μπροστά από το κοινοβούλιο, η οποία ήταν περικυκλωμένη από οδοφράγματα, ανοίγοντας ένα πανό που έγραφε «Αγελάδες σε βοσκότοπο». «Ο φυσικός βιότοπος της αγελάδας είναι βοσκοτόπια. Δυστυχώς, οι περισσότερες από τις αγελάδες στη Γερμανία μένουν στον αχυρώνα» είπε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Οι δυσκολίες της Κίνας

Μια γυναίκα κάνει τον σκύλο της βόλτα καθώς παραδίδει χαρτοκιβώτια στο Πεκίνο. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αντιμετωπίζει πίεση από την υποτονική ζήτηση των καταναλωτών και των εξαγωγών, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Τρίτη, 16 Μαΐου, με τις λιανικές πωλήσεις και τον Απρίλιο να βρίσκονται στα τάρταρα.

Οι «ζωγραφιές» της Ερήμου

Οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τον αρχαίο πολιτισμό των Nazca πριν από περίπου 2.000 χρόνια και απεικονίζουν φυτά, ζώα και άλλα σχήματα. Παρόλο που οι επιστήμονες τα μελετούν για πάνω από 80 χρόνια, τα γεωγλυφικά του Περού που από το 1994 ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Ο… κήπος δίπλα στο κατεστραμμένο τανκ

Οι Ουκρανοί πολίτες προσπαθούν να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία μαίνεται. Στη φωτογραφία ένας άνδρας δίνει ζωή στον κήπο του και φυτεύει ηλίανθους δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ σε χωριό στην περιοχή Κιέβου, την Τετάρτη 17 Μαΐου.

«Έλαμψε» η Φρανκφούρτη

Γερμανία

Ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο φως απόλαυσαν οι Γερμανοί πολίτες με αφορμή τους εορτασμούς των 175ων γενεθλίων του πρώτου γερμανικού συντάγματος στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, την Πέμπτη 18 Μαΐου.