Την ανάγκη να προστατεύσουμε το Σέιχ Σου «σαν το πολυτιμότερο κομμάτι της ζωής και της περιουσίας μας» επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) για την αντιπυρική περίοδο.
«Οι δύο σημαντικότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες για το κλίμα της Θεσσαλονίκης, για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος και το δάσος του Σέιχ Σου. Για μας αποτελεί ό,τι σημαντικότερο το δάσος να είναι προστατευμένο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με τον προϋπολογισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει, ώστε να συνδράμει το έργο όλων όσοι είναι διαπιστευμένοι, για να προστατεύουν αυτόν τον θησαυρό που έχει η πόλη μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που αρχίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μετά από δεκαετίες να υπάρξουν καλές πρακτικές και οργανωμένοι φορείς με χρηματοδοτικές δυνατότητες και στελέχωση, ώστε να προστατευθεί αυτός ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί επικουρικά και συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρουσίασε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης.
Περιπολίες στο Σέιχ Σου
Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως εξήγησε ο κ. Μωυσίδης, το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί περιπολίες -ακόμη και σε 24ωρη βάση, όταν καταγράφονται υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας. Πέραν του Σέιχ Σου περιπολίες πραγματοποιούνται ακόμη στον χώρο του άλσους των λουτρών Θέρμης, στο άλσος πλησίον του Χαρίσειου Γηροκομείου, στην περιοχή του Θεάτρου Δάσους και του Θεάτρου Γης, στο άλσος της οδού Σκουφά κ.α.
Για τις ανάγκες της πυροπροστασίας χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων δέκα υδροφόρα οχήματα και πέντε οχήματα 4Χ4 τα οποία φέρουν πυροσβεστικό συγκρότημα, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέτει οχήματά του στη χρήση της Πυροσβεστικής.
Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου και άλλων φορέων, ενώ από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου και Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος καθώς και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία Δημήτρης Δαγκλής.