Στις 8 το πρωί έφτασε για πρώτη φορά (από τις 31 που αναμένεται να δέσει το 2023) φέτος στη Θεσσαλονίκη το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal», προερχόμενο από την Καβάλα και θα αναχωρήσει γύρω στις 7 το απόγευμα για τον Βόλο.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του «Κοσμάτος», που πρακτορεύει το κρουαζιερόπλοιο, 100 από τους συνολικά 385 επιβάτες του, στην πλειονότητά τους Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, θα επισκεφθούν τη Βεργίνα, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν την περιήγηση στην πόλη, συμμετέχοντας στο τετράωρο city tour που έχει διοργανωθεί, με επισκέψεις σε αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος, η Ροτόντα και τα Κάστρα.
Η επόμενη άφιξη του Celestyal Crystal στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για τις 12 Απριλίου 2023, οπότε και θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης στις οκτώ το πρωί, προερχόμενο από Καβάλα και θα αναχωρήσει και πάλι στις 7 το απόγευμα για τον Βόλο.
Το Celestyal Crystal, με βάση τα σημερινά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ, είναι το κρουαζιερόπλοιο, με την άφιξη του οποίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 17 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν. Στην τελευταία προγραμματισμένη για φέτος άφιξή του, θα ρίξει άγκυρα στον Θερμαϊκό γύρω στις οκτώ το πρωί προερχόμενο από τον Πειραιά και θα αναχωρήσει στις 3 μετά το μεσημέρι για τη Σμύρνη.
Σημειώνεται ότι για το 2023 έχουν επιβεβαιωθεί 69 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από 22 εταιρείες, πέντε εκ των οποίων, μάλιστα, ενέταξαν στο πρόγραμμά τους την πόλη για πρώτη φορά. «Η κρουαζιέρα είναι ένα δυναμικό προϊόν και ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος υπάρχουν αυξομειώσεις στον προγραμματισμό των αφίξεων στο λιμάνι της πόλης», επισήμανε στέλεχος της ΟΛΘ ΑΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έδεσαν 61 κρουαζιερόπλοια, από 17 το 2021, ενώ πέρυσι η έλευσή τους ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 5 Φεβρουαρίου, και το τελευταίο «έδεσε» στις 22/12/2022.
Από το 2021 μετά από 15 χρόνια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχοντας εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια και έχοντας ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συστάσεις των εθνικών και περιφερειακών αρχών υγείας και πολιτικής προστασίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των λιμένων home port. Με άλλα λόγια, χαρακτηρίστηκε ως λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών.
Έτσι, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποτελεί λιμάνι επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων, όχι μόνο για τους ντόπιους επιβάτες, αλλά και για εκείνους που προέρχονται από το εξωτερικό -τόσο από τις κοντινές γειτονικές χώρες όσο και από κάθε χώρα που διαθέτει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη- και επιθυμούν να αξιοποιήσουν το νέο αεροδρόμιο και τις ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης.
Φωτογραφία και βίντεο: grtimes