Είναι μόλις 19 ετών, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και επιλέχτηκε ώστε να συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα της NASA. Αναλύει τα εκατομμύρια δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope και εξηγεί πως στο μυαλό του δεν μετρούσε ποτέ η «Ιθάκη» αλλά το ταξίδι προς αυτή. Ο Μενέλαος Ράπτης από τότε που ήταν επτά ετών θυμάται πως ρωτούσε τον πατέρα του εάν έχει ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή και παρατηρούσε τα άστρα με το πρώτο τηλεσκόπιο που του είχε κάνει δώρο.
Μιλώντας στο Newsbeast o 19χρονος Μενέλαος που σπουδάζει στο κολέγιο αστροφυσικής Franklin & Marshall ζητά από τα νέα παιδιά να παλεύουν για τα όνειρά τους και να βρουν το αντικείμενο που θα κάνει την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τη χώρα μας «πυλώνα της Παιδείας».
«Ήμουν επτά. Τότε ο πατέρας μου μού χάρισε το πρώτο τηλεσκόπιο. Μαζί του και μαζί με την οικογένειά μου πέρασα πολύ όμορφες και γλυκιές στιγμές αστροπαρατηρήσεων, στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες μέσα στη μνήμη μου και μέσα στην καρδιά μου προπαντός» τονίζει και προσθέτει: «Από τότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται η αγάπη μου για την αστροφυσική προφανώς όχι σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς δεν μπορεί ένα 7χρονο παιδί να αναπτύξει επαρκώς την αντιληπτική του ικανότητα όσον αφορά την επιστήμη, αλλά αναμφίβολα όσον αφορά τη φαντασία και κάποιες ερωτήσεις που κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από το εάν ασχολείται με το αντικείμενο της αστρονομίας ή όχι μπορεί να σχηματίσει στο μυαλό μου. Για παράδειγμα αναρωτιόμουν και ρωτούσα πολλές φορές με αφέλεια τον πατέρα μου ”ποια είναι τα όρια του διαστήματος” αλλά και ”αν έχει ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή και εάν όχι γιατί”».
Ο τίτλος του «νεότερου πρεσβευτή του διαστήματος στην Ευρώπη» και η σκληρή εκπαίδευση
Εστιάζοντας στην προσπάθεια που έχει καταβάλει αυτά τα χρόνια αλλά και τον ρόλο που έχουν παίξει στη ζωή του τα δικά του άτομα ο Μενέλαος Ράπτης μας λέει «χάραξα με τα ερεθίσματα που έλαβα από την οικογένειά μου μια μαγική πορεία προς τις θετικές επιστήμες».
«Το 2016 με 2017 συμμετείχα σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με μία ζωγραφιά μου που είχε να κάνει με την απεικόνιση του διαστήματος στο μέλλον. Είχα βραβευτεί τότε με την πρώτη πανευρωπαϊκή θέση και με τον τίτλο του ”νεότερου πρεσβευτή του διαστήματος στην Ευρώπη” κάτι που ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία μου που περιλαμβάνει τη συμμετοχή τόσο σε διαγωνισμούς φυσικών επιστημών όσο και τη συμμετοχή μου σε διαγωνισμούς ποίησης και ρητορικής τέχνης» αναφέρει.
«Έγινα δεκτός με ολική υποτροφία έπειτα από την υποβολή του βιογραφικού μου σε ένα από τα κορυφαία κολέγια αστροφυσικής το ”Franklin & Marshall”. Το πρώτο εξάμηνο της φοίτησής μου είχα την πολύτιμη ευκαιρία να συνεργαστώ με έναν καθηγητή του τμήματος αστρονομίας και φυσικής του κολεγίου ο οποίος με προετοίμασε σε απαιτητικά θέματα προγραμματισμού αλλά και αστροφυσικής ενισχύοντας το γνωστικό μου πεδίο και βελτιώνοντάς το.
Πέρασα από μία σκληρή εκπαίδευση στην οποία επέδειξα πάνω από όλα επιμονή, υπομονή αλλά και πάθος και αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που με ξεχώρισαν. Ο συγκεκριμένος καθηγητής με έκρινε ως τον ιδανικό φοιτητή που θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την εν λόγω έρευνα δηλαδή την ανάλυση πολλών εκατομμυρίων δεδομένων του James Webb Telescope αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνο» υπογραμμίζει ο 19χρονος από τη Θεσσαλονίκη στο Newsbeast.
«Το μέλλον πάντα είναι αβέβαιο, εύχομαι όμως να γίνω ένας πραγματικός ερευνητής»
Ποιοι είναι όμως οι στόχοι για το μέλλον ενός σπουδαίου επιστήμονα που μόλις στα 19 του έχει καταφέρει τόσα πολλά; Όπως λέει ο Μενέλαος Ράπτης το επόμενο σχέδιό του είναι να απολαύσει αυτό το επίτευγμα, να προσπαθήσει να συγκεντρωθεί και να βάλει τα δυνατά του ώστε να πετύχει στην έρευνα της NASA.
«Το μέλλον πάντα είναι αβέβαιο, εύχομαι όμως να γίνω ένας πραγματικός ερευνητής με όλη τη σημασία του όρου και της έννοιας ο οποίος θα ασχολείται φυσικά με την επιστήμη του διαστήματος» σημειώνει.
Ο 19χρονος όμως Μενέλαος εκτός από σπουδαίος επιστήμονας είναι και ένα άτομο δραστήριο με πολλά χόμπι. «Εκτός από την επιστήμη του διαστήματος έχω και άλλες ενασχολήσεις. Κάποιες από αυτές είναι η ζωγραφική, η ρητορική τέχνη και έχω συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς ρητορικής. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο μου μού αρέσει να παίζω μπάσκετ. Εκτιμώ όμως και ιδιαίτερα την ποίηση τόσο ως αναγνώστης όσο και ως ένας ερασιτέχνης συγγραφέας» εξηγεί.
«Πόσο δύσκολο είναι ένας νεαρός σε αυτή την ηλικία να συνδυάζει μία τόσο λαμπερή πορεία στις θετικές επιστήμες με τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του;» τον ρωτάμε και απαντά: «Είναι αρκετά απαιτητικό αλλά είναι εξίσου και αναγκαίο καθώς ο επιτυχημένος άνθρωπος είναι αυτός που έχει διασφαλίσει να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Εξάλλου τα αγαθά κόποις κτώνται και ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ένας λαβύρινθος ο οποίος δεν περιλαμβάνει μόνο την εντρύφηση του ατόμου στο αντικείμενο που έχει ως στόχο να εξασκήσει επαγγελματικά στο μέλλον αλλά και την ταυτόχρονη ανάπτυξή του σε άλλους τομείς. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο κανείς να κατακτήσει πέρα από τη λέξη επιστήμονας και τον όρο ”άνθρωπος”».
Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα προς όλους τους νέους ο 19χρονος που ετοιμάζεται να κατακτήσει τη NASA σημειώνει: «Είναι αναγκαία η προσπάθεια και θα ήθελα να καλέσω και να προσκαλέσω κάθε συνομήλικο και κάθε συνομήλική μου να παλέψουν για τα όνειρά τους, να παλέψουν για τους στόχους τους, να βρουν την ιδέα και το αντικείμενο το οποίο θα κάνει την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά. Να αρχίσουν επίσης να αγωνίζονται για αυτό με πάθος έχοντας βέβαια στο μυαλό τους ότι δεν είναι η Ιθάκη αυτή που μετράει περισσότερο αλλά το ταξίδι προς αυτή».
«Η χώρα μας είναι ο πυλώνας της Παιδείας και εκπροσωπεί κλασικές αξίες»
«Θεωρώ ότι η χώρα μας είναι ο πυλώνας της Παιδείας και εκπροσωπεί κλασικές αξίες οι οποίες παρέχονται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Δεν υποτιμώ καθόλου την ελληνική Παιδεία έξαλλου αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσα και πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασα στο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» υπογραμμίζει.
«Πιστεύω όμως ότι στον τομέα της εφαρμογής και στους κλάδους της επιστήμης, όπως αυτός της αστροφυσικής με τον οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ, η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και πρέπει να καταβάλει προσπάθειες (χωρίς βέβαια να είναι αυτό ανέφικτο) για να ”αγγίξει” υψηλότερα επίπεδα» αναφέρει κλείνοντας ο 19χρονος Μενέλαος Ράπτης.
- Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast o Μενέλαος Ράπτης