Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ στον διεθνή διαγωνισμό βιοπληροφορικής με τον τίτλο «PrecisionFDA: Εντοπισμός μεταλλάξεων μικρού μήκους σε καρκινικά δείγματα».
Μετά από τη διάκριση ο φορέας PrecisionFDA ζήτησε από την ομάδα του ΑΠΘ να συμμετάσχει στην ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και υπολογιστικών εργαλείων, με στόχο την Ιατρική Ακριβείας.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε ως στόχο την επίλυση ενός δύσκολου υπολογιστικού προβλήματος της Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο έχει να κάνει με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εντοπισμού μικρού μήκους μεταλλάξεων σε γονίδια καρκινικών κυττάρων, που οδηγούν σε έκτροπη λειτουργία των πρωτεϊνών.
Οι υπάρχοντες αλγόριθμοι συχνά αποτυγχάνουν να εντοπίσουν μεταλλάξεις με μεγάλη κλινική αξία ή εντοπίζουν μεταλλάξεις λανθασμένα, καθιστώντας προβληματική την εφαρμογή τους σε στοχευμένες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αποφάσεις.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελείται από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Ακριβείας του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Τζημαγιώργη, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου και απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κυριακίδη, καθώς και από την επιστημονική υπεύθυνη της ομάδας και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του ΑΠΘ Αντιγόνη Μαλούση.
«Η διάκριση αυτή αναδεικνύει, για άλλη μία φορά, τη σημαντική συμβολή των επιστημονικών ομάδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας», επεσήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως «η υψηλή ποιότητα του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ συνεισφέρει τόσο στην εθνική όσο και στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν κορυφαίες ερευνητικές ομάδες Βιοπληροφορικής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Roche, Illumina, Oxford Gene Technology, Sentieon, Macrogen, και από διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως University of North Texas, Göttingen, National University of Taiwan, Universitat de Barcelona, Uppsala University κ.ά. Συνολικά κατατέθηκαν 48 υποψηφιότητες.