Τα διαβατήρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος πλέον, αφού διπλασιάστηκε και πλέον αντί για 5, θα ισχύουν για 10 χρόνια, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό.
Έτσι, ο χρόνος της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών, πηγαίνει από 5 σε 10 χρόνια και αφορά όσα εκδίδονται για ενήλικες, αλλά και για ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.
Μάλιστα, η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης, όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτός των άλλων έχει και μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρο: Μειώνεται κατά τουλάχιστον 56.544.000 ευρώ, προς όφελος του Δημοσίου, το κόστος για την κατασκευή των νέων εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, κλ.π.), γι’ αυτό ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την σύμβαση και θα προκηρυχθεί νέος, με τα καινούργια δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, λόγω του διπλασιασμού χρονικής ισχύος των διαβατηρίων, με ομόφωνη-σύμφωνη εισήγηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του αρμοδίου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ) προς το οποίο υπεβλήθη σχετικό ερώτημα, καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας «Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας» (ΟΠΣΕΑ).
Η οικονομική μείωση υπολογίζεται στο παραπάνω ποσό και για τον λόγο αυτό η υπηρεσία διαβατηρίων εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό τη ματαίωση της προόδου της διαδικασίας σύναψης της παραπάνω σύμβασης, στο σύνολό της. Η απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού, όπως τονίζεται, είναι πλήρως αιτιολογημένη και το Δημόσιο δεν έχει υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή αποζημίωσης στους συμμετέχοντες, όπως ρητά προβλέπεται σε σχετικό όρο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, γεγονός για το οποίο ομοφώνως γνωμοδότησε καταφατικά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.