H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., μίλησε για 6η φορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του αστυνομικού προσωπικού των Επιχειρησιακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναφέρθηκε στον «Κανόνα των Εσωρούχων» που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με τα παιδιά τους και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης. 

Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν τα γεννητικά όργανα και άλλα σημεία του σώματός τους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τί δεν επιτρέπεται.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να λένε όχι, αμέσως και κάθετα, σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς, όπως και τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα που εμπιστεύονται. 

Υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία) αλλά και ειδικά κέντρα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν ή και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να καλέσουν ώστε να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια.