Όσοι λατρεύουν το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι σίγουρα θα ξαφνιαστούν με τη δημιουργία ενός αλμυρού τσουρεκιού που έφτιαξε το οικογενειακό αρτοποιείο της κ. Ελένης Τσουρλή-Καλλίδου το φετινό Πάσχα.
Τι γίνεται όταν αντί για μαστίχα έχουμε κιμά και αντί για μαχλέπι, γραβιέρα και μελιτζάνα; Τότε, σύμφωνα με την κ. Καλλίδου, έχουμε το τσουρέκι-μουσακά, που φέτος το Πάσχα εξέπληξε ευχάριστα πολλές νονές στη Θεσσαλονίκη.
«Το τσουρέκι μουσακάς είναι μοναδικό σε ολόκληρο το πλανήτη. Ήταν η ιδέα μου για το φετινό Πάσχα», αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρτοποιός. Εξηγεί πως «η ζύμη είναι μπριος, είναι ουδέτερη και ταιριάζει και σε γλυκό και σε αλμυρό, ενώ μέσα στο τσουρέκι βάζουμε την μπεσαμέλ γραβιέρα, μελιτζάνα και κιμά και από πάνω ρίχνουμε έξτρα γραβιέρα. Μπαίνει στον φούρνο και σε λίγα λεπτά το τσουρέκι- μουσακάς είναι έτοιμο».
To τσουρέκι που έκανε τη διαφορά
Η πρωτότυπη αυτή γαστρονομική πρόταση βρήκε θερμούς υποστηρικτές το φετινό Πάσχα και όπως εξηγεί η αρτοποιός, πολλοί καταναλωτές επέλεξαν να δώσουν, αντί για το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, το συγκεκριμένο στις νονές των παιδιών τους. «Οι πελάτες, μόλις το βλέπουν, μού χαμογελούν και γελάνε διακριτικά. Κάποιες πελάτισσες μού είπαν ότι δεν ανέφεραν τίποτα και παρέδωσαν το συγκεκριμένο τσουρέκι στο κουτί, προκαλώντας την έκπληξη των κουμπάρων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το τσουρέκι-μουσακάς, όπως επισημαίνει η κ. Καλλίδου, εκτός από δώρο για τις νονές, φέτος στόλισε πολλά πασχαλινά τραπέζια καθώς το γεύτηκαν στη θέση του ψωμιού, αλλά και το βράδυ της Ανάστασης μαζί με τη μαγειρίτσα. «Πάντα υπάρχει ένα τσουρέκι στα ελληνικά σπίτια», λέει, επισημαίνοντας πως φέτος το συγκεκριμένο τσουρέκι έκανε τη διαφορά.
Το οικογενειακό αρτοποιείο που διατηρεί με τον σύζυγο της η κ. Καλλίδου διαθέτει και κρουασάν με ιδιαίτερες γεύσεις (τσίζκεϊκ, μιλφέιγ, Black Forest και κρέμα μήλο-κανέλα), με το κρουασάν- καρμπονάρα να προκαλεί έκπληξη σε όσους το ανακαλύπτουν. Το συγκεκριμένο κρουασάν, όπως εξηγεί η αρτοποιός, δεν έχει μέσα ζυμαρικά, αλλά τη σάλτσα της καρμπονάρας και καβουρδισμένο μπέικον.
*φωτογραφίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων