Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 (σ.σ. ξεκινάει την 1η Μαΐου) και οι μνήμες από το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι είναι ακόμα πολύ νωπές. Ο μεγάλος φετινός στόχος δεν είναι άλλος από τα να μην επαναληφθούν λάθη και να βελτιωθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Ένα από τα νέα –αν και όχι άγνωστα στην Ελλάδα- «όπλα» που φέτος θα ριχτούν στη μάχη, μετά από σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, είναι οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων.
Ο λόγος για τους «δασοκομάντος», ένα σώμα που είχε ιδρυθεί το μακρινό καλοκαίρι του 1993 (σ.σ. βασιζόμενοι σε ανάλογες ομάδες από ΗΠΑ και Καναδά) και είχε συνδράμει σημαντική στην κατάσβεση πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Η κατάργηση, ωστόσο, της Δασικής Υπηρεσίας (σ.σ. που μέχρι τότε είχε και την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης) είχε ως αποτέλεσμα οι «δασοκομάντος» να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας λίγο πριν την το 2000. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι στην πρώτη γενιά των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων είχαν ενταχθεί πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (σ.σ. καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι κ.ά.) με γνώση των δυσκολιών του δάσους και είχαν κερδίσει με το έργο τους τον σεβασμό όλων των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησαν σε περίπου 1.000 κατασβέσεις, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή.
Στελέχωση με 500 προσλήψεις
Για φέτος ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη 500 ατόμων (σ.σ. 440 ως πυροσβεστικό – τεχνικό προσωπικό και άλλοι 60 δασολόγοι – δασοπόνοι), με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να έχει ολοκληρωθεί πριν από μερικές ημέρες (30/3), ενώ πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης των υποψηφίων. «Θα είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση ότι θα έχουμε αυτούς τους 500 ανθρώπους πολύ καλά εκπαιδευμένους. Είναι άνθρωποι που με βάση τα κριτήρια που θα επιλεγούν είναι από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, έχουν το 95% περάσει από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντές ή ως εποχιακοί», παρατήρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Στόχος είναι οι 500 «δασοκομάντος» να ριχθούν στη μάχη το αργότερo στις αρχές Ιουνίου, στελεχώνοντας έξι διαφορετικές αερομεταφερόμενες ομάδες σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Οι «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων» είναι αερομεταφερόμενες ομάδες δασοπύροσβεσης, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγεια ή εναέρια μέσα, να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες κ.ά.. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει τα «κλασσικά» εργαλεία χειρός πυρόσβεσης: επινώτιοι πυροσβεστήρες, αλυσοπρίονα, τσάπες, πτύα, τσεκούρια και τσουγκράνες.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη επίλεκτη μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος είχε βιώσει και μία τραγωδία με συνολικά δέκα νεκρούς το καλοκαίρι του 1994. Το ελικόπτερο «Huey» που τους μετέφερε για κατάσβεση πυρκαγιάς μεταξύ Δράμας και Καβάλας, προσέκρουσε σε καλώδια υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ και κατέπεσε με αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών μελών πληρώματος (σ.σ. στελέχη της Αεροπορίας Στρατού) και των επτά επιβαινόντων «δασοκομάντος».