Στο κενό φαίνεται πώς έπεσε η μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς των τριών κοριτσιών από την Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία, αναφορικά με τον θάνατο του πρώτου παιδιού τους.
Όπως αποκάλυψε το MEGA, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των γιατρών, ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτεται η έγκλιση του ζευγαριού. Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάποιος οδήγησε στον θάνατο το πρώτο παιδάκι της οικογένειας.
«Το βέβαιο είναι ότι για τον πρώτο αιφνίδιο θάνατο που επήλθε κατά τη νοσηλεία του παιδιού, δεν ευθύνεται κάποιος ιατρικός χειρισμός. Αυτή τη στιγμή τρέχουν οι επανεξετάσεις και η σύγκριση των δειγμάτων. Έχουν προχωρήσει οι εργαστηριακές αναλύσεις και πάντα φέρνουν ένα αποτέλεσμα. Θα δούμε τι μπορούμε να αποκλείσουμε, θα ξεκινήσουμε με το γενετικό έλεγχο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι σε αυτή την οικογένεια. Θα οδηγηθούμε σε μια ασφαλή διάγνωση. Περιμένουμε τα νέα αποτελέσματα. Ο τελευταίος αιφνίδιος θάνατος έχει την αιφνίδια διακοπή που συνέβη και πέρυσι και τον αιφνίδιο θάνατο φέτος. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Από το 2021 είχαμε πει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, δεν ξέρω αν έχουν ολοκληρωθεί, θεωρώ ότι τώρα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών θα ολοκληρώσει γρήγορα τον έλεγχο. Δεν υπάρχει θέμα εκταφής», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.
«Είναι μια πολύ παράξενη ιστορία και για εμάς τους κλινικούς γενετιστές. Δεν είμαι ενήμερος των ιατρικών φακέλων των παιδιών, δεν ξέρω το ιστορικό τους, επομένως μιλάω γενικά. Ο αιφνίδιος θάνατος είναι συχνός και οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οι μισοί είναι γενετικοί λόγοι, και οι άλλοι μισοί μη γενετικοί λόγοι. Γενετικοί λόγοι είναι το να υπάρχει αλλαγή σε ένα γονίδιο που συμβαίνει αιφνιδίως σε κάποιο άτομο, ή κληρονομείται. Τρεις φορές τυχαίοι αιφνίδιοι θάνατοι, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να συμβεί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενετιστής Κωνσταντίνος Πάγκαλος.
«Εφόσον είναι γενετικό, θα έπρεπε μετά το πρώτο περιστατικό να εξεταστούν το DNA του παιδιού και των δύο γονέων με στόχο να αποκαλύψουμε μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που γίνεται παθολογικό και εξαιτίας του έχουμε τον αιφνίδιο θάνατο. Δεν είναι εύκολο πάντα να βρούμε τη μετάλλαξη, υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται. Με διαφορετικά παθολογικά αίτια θανάτου στα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να ευθύνεται το ίδιο γονίδιο. Είναι αναγκαίο να σκαναριστεί όλο το γονιδίωμα, αυτό έπρεπε να είχε γίνει. Υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται σε αιφνίδιους θανάτους, δεν είναι ακόμα όλα γνωστά στους γενετιστές. Πρέπει να ολοκληρωθεί και η μελέτη των μη γενετικών αιτιών, και να μπουν όλα τα δεδομένα μαζί ώστε να βγει μια γνωμάτευση που θα εξηγήσει το γεγονός», πρόσθεσε.