Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατακλύσει τη Λέσβο. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα, διανύοντας -πολλές φορές και με τα πόδια- δεκάδες χιλιόμετρα φτάνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Παραμένουν τριγύρω από τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, περιμένοντας, πολλές φορές επί ώρες, «να συλληφθούν», δηλαδή να καταγραφούν και να μεταφερθούν στη Μόρια της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, όπου λειτουργεί το επίσημο κέντρο πρώτης υποδοχής. Στη Μόρια πλέον οι μετανάστες παραμένουν τρεις-τέσσερις μέρες, μέχρι να εκδοθεί η απαραίτητη κάρτα και να αφεθούν ελεύθεροι να αναχωρήσουν για την Αθήνα.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρονικές υποδομές και ανθρώπους στο «σημείο σύλληψης» στο λιμάνι της πόλης, ελλείψεις που καθιστούν προβληματική την καταμέτρηση και απογραφή εκατοντάδων καθημερινά ανθρώπων. Ανάλογα προβλήματα σε ανθρώπους και μηχανήματα υπάρχουν και στο Κέντρο της Μόριας που διαχειρίζονται αστυνομικοί.
Δεδομένων όλων αυτών ο κλειστός χώρος του λιμανιού άδειασε, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι ζουν στα πεζοδρόμια και κάτω από τα αυτοκίνητα στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού, στην Προκυμαία.
Προκειμένου να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση, σε χθεσινή συνάντηση του δήμαρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με τον νέο λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοίαρχο Νικόλαο Βάρθη συμφωνήθηκε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες «να συλλαμβάνονται», δηλαδή να γίνεται η πρώτη διαδικασία καταγραφής τους, στο χώρο του Καρά Τεπέ που ξεκίνησε να λειτουργεί σαν κέντρο πρώτης υποδοχής.
Από τη περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ο δήμαρχος Λέσβου πήρε μια τολμηρή αλλά στη σωστή ανθρωπιστική και όχι μόνο κατεύθυνση. Να ανοίξει το εγκαταλειμμένο «πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής» στον Καρά Τεπέ λίγο έξω από την πόλη για τους φυγάδες. Όλο το Σαββατοκύριακο, εθελοντές και στελέχη του δήμου και της δημοτικής αρχής εργάστηκαν στο χώρο, καθαρίζοντας τον και στήνοντας σκηνές και άλλες υποδομές, κυρίως υγιεινής. Άμεσα άρχισε και η μεταφορά ανθρώπων από το λιμάνι και άλλα μέρη του νησιού, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί και η υπόσχεση για την πραγματοποίηση των «συλλήψεων στον Καρά Τεπέ και όχι στο λιμάνι.
«Κάνουμε ότι μπορούμε, αν και είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σπύρος Γαληνός. «Με σκηνές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με πολλή δουλειά και σχεδόν καθόλου χρήματα καταφέραμε να λειτουργήσουμε ένα χώρο προκειμένου να μη ντρεπόμαστε για το τι βλέπουμε να συμβαίνει στο κέντρο της πόλης», προσέθεσε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «υπάρχει ανάγκη για άμεση σύσταση και λειτουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσιμης από κάθε άποψη έκτακτης ανάγκης με τις ροές μεταναστών στο νησί». Και πάνω απ’ όλα, κατέλεξε ο κ. Γαληνός, «πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να λειτουργήσει άμεσα. Κοινή λογική χρειάζεται και τίποτα άλλο».
Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επικοινώνησε χθες μαζί της και της έκανε γνωστό ότι με τροπολογία, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί -κατά τα πρότυπα της μεταφοράς μαθητών κατά τους χειμερινούς μήνες- η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από απομακρυσμένα μέρη της Λέσβου στον Καρά Τεπέ ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. «Πρόκειται για μια λύση κοινής λογικής είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλογήρου. «Πρόταση που ευτυχώς το αρμόδιο υπουργείο έκανε αποδεκτή».