Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων δεν κρύβουν πάνω από τους μισούς Έλληνες. Ποιοι όμως είναι πιο απρόθυμοι να τα μοιραστούν; Οι άνδρες ή οι γυναίκες; Τις απαντήσεις δίνει μια νέα μελέτη της Focus Bari|YouGov.
Οι τρεις στους πέντε πολίτες της χώρας μας (64%) ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τα προσωπικά δεδομένα τους όταν τα μοιράζονται, ενώ το 16% καθόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari|YouGov για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στα προσωπικά δεδομένα τους, η οποία έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2021 σε δείγμα 1.001 ατόμων 18-74 ετών.
Οριακά πιο ανήσυχοι σε σχέση με τις γυναίκες οι άνδρες
Οι άνδρες ανησυχούν οριακά περισσότερο από τις γυναίκες (60% έναντι 59%). Οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι κάτοικοι της περιφέρειας ανησυχούν περισσότερο. Ειδικότερα, 63% οι άνω των 65 ετών έναντι 45% οι 18-24 ετών και 64% στην περιφέρεια έναντι 55% στη Θεσσαλονίκη και 56% στην Αθήνα.
Το email (61%), το όνομα (54%), η ημερομηνία γέννησης (49%) και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου (43%) είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περισσότερο, ενώ πολύ λιγότεροι δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν το οικογενειακό ιστορικό (5%), οικονομικές πληροφορίες (6%) και το ιατρικό ιστορικό (7%). Το 17% δεν θέλει να μοιραστεί απολύτως κανένα στοιχείο.
Όταν η τεχνολογία τούς ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησής τους, το 18% δεν επιτρέπουν ποτέ, το 6% πάντα, ενώ οι υπόλοιποι ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις, με συχνότερες περιπτώσεις κάποια online αγορά (57%), το «κατέβασμα» κάποιου λογισμικού/εφαρμογής (48%) και τη δυνατότητα προσωποποιημένης εξυπηρέτησης (43%).