H μια από την άλλη χτυπούν οι κακοκαιρίες τον φετινό χειμώνα. Κάθε μήνας που περνάει, ένα σύστημα φαινομένων αφήνει και τη σφραγίδα του σε μια –ή περισσότερες-περιοχές της χώρας, με τελευταία την «Ελπίδα» όπου χτύπησε σφοδρά το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας βρίσκονται η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αλλά και η Αττική όπου το βράδυ της Τρίτης και προς τα ξημερώματα της Τετάρτης θα δεχτεί επίσης ένα σύστημα βροχοπτώσεων. Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, Διδάκτωρ Μετεωρολογίας, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας του meteo μας έδωσε μια αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες αλλά και τη διαφοροποίηση του φετινού χειμώνα από τον περυσινό.
«Αναμένουμε μια αλλαγή του καιρού από απόψε το βράδυ αργά προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης για αρχή από τα δυτικά και βόρεια της χώρας. Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει με βροχοπτώσεις στα πεδινά και κάποια χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας, κυρίως Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.
Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουμε χιονοπτώσεις και σε πιο χαμηλά υψόμετρα κυρίως την Τρίτη (01/02) και όσο θα περνάει η μέρα αυτές θα κατεβαίνουν και στις πεδινές περιοχές Μακεδονίας και Θράκης.
Η κεντρική Ελλάδα θα αρχίσει να πλήττεται από αύριο και αυτή, αλλά μετά το μεσημέρι όταν θα έχουμε και τα πιο πολλά φαινόμενα και κυρίως τη νύχτα».
Πότε θα πλήξει η κακοκαιρία την Αττική και τι θα συμβεί από την Πέμπτη και μετά
«Στην Αττική, καταιγίδες θα χτυπήσουν τη νύχτα της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης (02/02) και αυτό είναι το στάδιο που μπαίνει και η Αττική στο παιχνίδι της κακοκαιρίας. Είναι καταιγίδες που θα θέλουν προσοχή γιατί ενδεχομένως στην Αττική θα έχουν διάρκεια. Οι βροχές θα συνεχιστούν και το πρωί της Τετάρτης (ενδεχομένως και ως τις 09.00) και θα είναι δυνατές. Όσο θα πηγαίνουμε προς τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα γίνονται πιο τοπικά.
Από την Τετάρτη το βράδυ και προς Πέμπτη (03/02) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην περιοχή του Αιγαίου- νησιά ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη.
Αναμένουμε τοπικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα, και την Πέμπτη και Παρασκευή αλλά τα δεδομένα για αυτά τα φαινόμενα θα ξεκαθαρίσουν αύριο».
Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας
«Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αύριο θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες- στην Αττική για παράδειγμα θα δούμε ενδεχομένως 16 και 17 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, την Τετάρτη και καθώς το σύστημα θα αρχίσει να κινείται προς την περιοχή του Αιγαίου η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει κατ’αρχάς από τα Βόρεια όπου θα έχουμε ήδη χιονοπτώσεις στα χαμηλά υψόμετρα. Την Τετάρτη, η περιοχή με τις περισσότερες χιονοπτώσεις θα είναι η Θράκη. H θερμοκρασία θα πέσει και στα νότια, αλλά η πτώση την Τετάρτη δεν θα είναι αξιόλογη, δηλαδή στην Αττική για παράδειγμα μιλάμε για θερμοκρασίες από 10 έως 12 βαθμούς κελσίου. Την Πέμπτη όπως θα πέσει περαιτέρω η θερμοκρασία και θα έχουμε από 6 έως 8 βαθμούς κελσίου».
Άλλη μια σημαντική κακοκαιρία στη σειρά – Πολύ πιο «δραστήριος» ο φετινός χειμώνας
«Πρόκειται για άλλη μια σημαντική κακοκαιρία με επίκεντρο της δράσης αυτή τη φορά τη Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Παρόλα αυτά, οι αυριανές το βράδυ καταιγίδες της Αττικής όπως προείπα θα χρήζουν προσοχής.
Φέτος, έχουμε όντως πολλές κακοκαιρίες μαζεμένες αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν είναι περίεργο. Εντούτοις, ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας μήνας πιο ψυχρός από το φυσιολογικό. Γενικά ο φετινός χειμώνας είναι πολύ πιο δραστήριος από τον περυσινό– θυμίζω ότι είχαμε κυκλώνες τον περασμένο Νοέμβριο στη Δυτική Ελλάδα, ισχυρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και αρκετές κακοκαιρίες και τον περασμένο Δεκέμβριο».