Δεν έχουμε προλάβει ανάσα ακόμα να πάρουμε από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και το χάος που αυτή προκάλεσε και μια νέα κακοκαιρία μας χτυπά την πόρτα, στα κεντρικά και νότια της χώρας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο Newsbeast, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/01, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, οι βροχές και οι καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο (το Σάββατο), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/01, κατατάσσοντας την επερχόμενη κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).
Και τι σημαίνει η κατηγορία 3; Όπως μας εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος: «Ότι πρόκειται για μια σημαντική κακοκαιρία με αρκετά φαινόμενα. Στην Αττική, τα χιόνια θα εμφανιστούν στα υπέρ βόρεια προάστια και στα μεγάλα υψόμετρα αλλά και στα βουνά όπως Πάρνηθα και Κιθαιρώνα. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου τα μεγάλα υψόμετρα βροχής θα μας απασχολήσουν στην Κρήτη. Όσο για τις βροχές στην Αττική, θα σημειωθούν αύριο Σάββατο 29 Ιανουαρίου αλλά, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία δεν φαίνεται να δίνουν κάτι έντονο στην Αττική. Παρόλα αυτά, θα θέλει προσοχή γιατί έχουμε ακόμα τα χιόνια, ένα μέρος των οποίων θα λιώσει από το νερό. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δηλαδή θα χρειαστούν πολύ προσεχτική χρήση».
Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο πάντως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη σε αυτή τη νέα κακοκαιρία και αυτά είναι τα παρακάτω:
• οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας.
• οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο
• οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.