Συνεδρίασε σήμερα το Α’βάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο προεδρεύει Πρωτοδίκης και έθεσε σε οριστική παύση των καθηκόντων της (απόλυση) τη διοικητική υπάλληλο που εμπλεκόταν στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά καθώς επίσης και τη νοσηλεύτρια του ίδιου Κέντρου Υγείας, η οποία έκανε χρήση πιστοποιητικού από εικονικό εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα, οι ανωτέρω υπάλληλοι ήταν σε αργία 1 έτους.
Η έρευνα της 5ης ΥΠΕ
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. άμεσα «ενημερώθηκε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και σε έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 55 «εικονικοί» εμβολιασμοί για 33 άτομα, τα στοιχεία των οποίων απεστάλησαν στην 5η Υ.ΠE. για περαιτέρω έλεγχο. Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο προέκυψε και μία ακόμη καταχώρηση, που το ατομικό ιατρικό ιστορικό δεν έφερε σφραγίδα ιατρού και είχε ως στοιχεία καταχώρησης έναν αριθμό Α.Μ.Κ.Α., ο οποίος αντιστοιχεί σε νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Παλαμά».
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναλυτικά ο ρόλος του κάθε ενός εκ των 7 μελών της εγκληματικής ομάδας, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει ηγετικό ρόλο στην 44χρονη Ι.Κ. η οποία φέρεται να προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση των αδερφών της και δύο ακόμη ατόμων., εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως διοικητική υπάλληλος (σ.σ. και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών) του Κ.Υ. Παλαμά, προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.
Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε ή/και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. Επίσης, η 44χρονη, κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (tablet), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κ.Υ. Παλαμά.
Οικογενειακή υπόθεση
Κομβικό ρόλο είχε επίσης και η 32χρονη αδερφή της, καθώς φέρεται να λάμβανε κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό, τα χρηματικά ποσά από την διενέργεια των εικονικών εμβολιασμών είτε απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων, είτε από τον τραπεζικό λογαριασμό του 34χρονου αδερφού τους και στην συνέχεια εκταμίευε ένα μέρος τους, το οποίο και -όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας- παρέδιδε δια ζώσης στην 44χρονη.
Παρόμοια δράση είχε και ο 34χρονος αδερφός της διοικητικής υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται επίσης να εισέπραττε χρηματικά ποσά από τα εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα δια ζώσης και εν συνεχεία τα κατέθετε στον λογαριασμό του ιδίου, μέσω ΑΤΜ και συνήθως τα μετέφερε στην 32χρονη αδερφή του.
Το κόλπο με τα φιαλίδια
Στην κατάθεση της στους «Αδιάφθορους», η 44χρονη Ι.Κ. φέρεται να ανέφερε ότι «για τους εικονικούς “εμβολιασμούς”, χρησιμοποιούσε τις υπολειπόμενες δόσεις που υπήρχαν στα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer, καθώς κάθε φιαλίδιο διαθέτει 6 δόσεις και στο τέλος της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιηθούν, καταστρέφονται καθώς φέρουν ημερομηνία λήξης ολίγων ωρών. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός δόσεων (κάτω των 6 ημερησίως) που θεωρητικά καταστρεφόταν, μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών. Η 44χρονη Ι.Κ., πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή 12 δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών».