Είναι το θέμα των ημερών- θα γίνει τελικά η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και αν ναι, με τι πρωτόκολλα και με ποιο τρόπο; Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για το θέμα την Τετάρτη 5 Ιανουάριου – με τις αποφάσεις να αναμένονται το αργότερο την Πέμπτη- ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει διαδοχικές συσκέψεις για το ζήτημα.
Εντωμεταξύ, τα σενάρια για το τι μπορεί να γίνει παίρνουν και δίνουν– κάποια μιλούν για 3 self test αντί για 2 την εβδομάδα, κάποια άλλα κάνουν λόγο για επιστροφή στα θρανία με rapid test και άλλα για μείωση του ποσοστού 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στο 30%+1.
«Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό που ίσχυε και για την Δέλτα, με διαφοροποίηση στις μάσκες. Να βάλουν δηλαδή τα παιδιά είτε διπλή χειρουργική μάσκα είτε ΚΝ95» λέει στο Newsbeast ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος και προσθέτει: «θεωρώ πως αυτή είναι μια σκέψη λογική. Προσωπικά δεν ξέρω αν πρέπει να πέσουμε στο 30+1% για να κλείνει ένα τμήμα ή να αυξήσουμε πολύ τα self test και πόσο θα μας βοηθήσει αυτό.
Αυτό που λέω με βεβαιότητα όμως είναι ότι τα σχολεία πρέπει πάση θυσία να τα κρατήσουμε ανοιχτά. Φυσικά, αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι μέρος των πολλαπλών κρουσμάτων που δίνει η κοινότητα αλλά γενικώς τα παιδιά νοσούν ελαφρά και μάλιστα με την Δέλτα.
Με την μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι νοσούν ακόμα πιο ελαφριά. Η δε εικόνα που παίρνω από τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι πως οι νοσηλείες δεν αυξάνονται. Πρέπει λοιπόν μέσα σε αυτό το τοπίο της Όμικρον να θωρακίσουμε τα παιδιά λίγο καλύτερα αλλά δεν είναι σωστό να τα κρατήσουμε μακριά από το σχολείο. Τα φροντιστήρια μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, αλλά η βασική εκπαίδευση όχι. Ας ελπίσουμε να έρθει γρήγορα και η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων για τα παιδιά».
«Δεν έχουμε βάλει ακόμα όλα τα δεδομένα στο τραπέζι»
Πάντως ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
Όπως μας είπε ο ίδιος: «Ακόμα δεν έχουμε βάλει κάτω όλα τα δεδομένα. Είναι πιθανό η Όμικρον να αλλάζει τους συσχετισμούς της πανδημίας μέσα στα σχολεία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε προσεχτικά. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι αναγκαστικά θα τους αλλάξει. Και κατά την γνώμη μου ακόμα τα δεδομένα δεν είναι πολύ σαφή σε σχέση με το τι συμβαίνει με τα παιδιά. Σε άλλες χώρες υπάρχουν νοσηλείες και στα παιδιά αλλά θέλουμε να εξετάσουμε πόσο συχνές και πόσο σοβαρές είναι».