Την απόσυρση της ρύθμισης του άρθρου 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών που προβλέπει γραπτές εξετάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς, ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία τάχθηκε με τις θέσεις της ΕΔΕ.
Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας ου Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την πιο πρόσφατη δικαίωση μιας συστηματικής προσπάθειας της Ένωσής μας να αναδείξει τον προβληματικό χαρακτήρα του άρθρου 40 του νομοσχεδίου για την ΕΣΔΙ που υποβάλλει σε γραπτές εξετάσεις δικαστικούς λειτουργούς.
Ξεκινήσαμε καταθέτοντας τις αντιρρήσεις της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου. Μετά τη διαβούλευση και ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή, υποβάλλαμε εκ νέου πλήρεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις τόσο στο υπουργείο όσο και στα πολιτικά κόμματα επισημαίνοντας τις αστοχίες. Απέναντι στην επιμονή του υπουργείου να μην αποσύρει τουλάχιστον την πρόβλεψη για γραπτές εξετάσεις επί επιμορφωτικών σεμιναρίων, απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, η οποία υιοθέτησε τις απόψεις μας και έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζοντας τους κινδύνους της ρύθμισης για τη δικαστική ανεξαρτησία. Κορυφαία στιγμή αυτής της πορείας υπήρξε η ηλεκτρονική ψηφοφορία που οργανώθηκε, στην οποία οι δικαστές και εισαγγελείς έδωσαν εκκωφαντικά το μήνυμά τους. Αιτηθήκαμε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κατά την οποία εκθέσαμε αναλυτικά τα επιχειρήματά μας και γνωστοποιήσαμε την βούληση του δικαστικού σώματος. Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή τοποθετηθήκαμε άλλη μια φορά και απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν και θα είναι πάντα σύμμαχος κάθε προσπάθειας ουσιαστικής επιμόρφωσης όλων των συναδέλφων κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού μας βίου. Με το άρθρο 40 δεν υπηρετείται όμως αυτός ο σκοπός. Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει πλέον να υιοθετήσει τη δίκαιη θέση του δικαστικού σώματος, όπως εκφράστηκε πολλαπλώς από την Ένωσή μας, την Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών και ιδίως από το αποτέλεσμα της μεγάλης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση του άρθρου 40 του νομοσχεδίου».