Ενώ η πανδημία καλπάζει και η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία υπάρχουν και κάποιοι που όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα, αλλά δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να αυτοπεριοριστούν, ενώ μάλιστα νοσούν.

Το φαινόμενο «κυκλοφορώ ενώ είμαι θετικός στον κορονοϊό» παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη, με τις επαρχιακές περιοχές να κατέχουν τα πρωτεία εξαιτίας των περιορισμένων αστυνομικών ελέγχων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, μέσω του ThessToday.gr, κρούει το καμπανάκι για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Όπως λέει το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές. «Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι ξέρετε σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις -που βρίσκονται εκεί- είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν. Επικρατεί η λογική “έλα μωρέ, τι έγινε”», δήλωσε ο κ. Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».

«Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και αν είσαι παραβάτης θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε.

Παραθυράκι αισιοδοξίας

Γιατρός σε διάδρομο νοσοκομείου

Ο καθηγητής του ΑΠΘ αφήνει παραθυράκι αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία στα κρούσματα. Ωστόσο όπως επισημαίνει η πίεση στις ΜΕΘ θα παραμείνει αυξανόμενη.

«Σε 15 μέρες θα έχει αρχίσει η καθοδική πορεία στα κρούσματα, αλλά παρόλα αυτά το Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ θα πιέζονται ασφυκτικά και θα φτάσουν σε αδιέξοδο -που νομίζω ότι έχουν φτάσει ακόμη και τώρα», δήλωσε ο κ. Κιουμής, εκτιμώντας ότι το γενικό lockdown δεν αποτελεί λύση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

«Το lockdown απέτυχε την πρώτη φορά και τώρα θα αποτύχει κατά μείζονα λόγο. Ήμουν ανέκαθεν εναντίον αυτής της άποψης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν με ευλάβεια, συνέπεια και συνέχεια τα ισχύοντα μέτρα, τα οποία στον χρόνο θα αποδώσουν», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «μπορεί τοπικά να χρειαστούν κάποια ισχυρότερα μέτρα σε περιοχές που έχει ξεφύγει η κατάσταση. Αν, όμως, ακολουθήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, τότε τα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν».