Το πώς θα είναι το τοπίο της πανδημίας στην Ελλάδα τα προσεχή Χριστούγεννα είναι το θέμα συζήτησης που μονοπωλεί την επικαιρότητα. Εν μέσω ενός κύματος πανδημίας που «γονατίζει» αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και νέων μέτρων που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους ξαναφάνηκε στον ορίζοντα και η επιλογή των lockdown όπως τα γνωρίσαμε πέρυσι και πρόπερσι.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένουν τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση είναι το πως θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα τις επόμενες δέκα ημέρες. Ανάλογα με τα δεδομένα σε εκείνη τη φάση, θα αποφασιστεί αν θα έρθουν νέοι περιορισμοί. Το τι τελικά θα ισχύσει την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων είναι κάτι ακόμα ρευστό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δίνη ενός νέου κύματος του κορονοϊού.
Μιλώντας στο Newsbeast ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δίνει κατ’ αρχάς την ταυτότητα αυτών των κυμάτων του κορονοϊού που πλήττουν ανά περιόδους τις χώρες.
«Βλέπουμε και αυτή τη φορά ότι τα κρούσματα ξαφνικά ανεβαίνουν πάρα πολύ απότομα» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Τα κύματα διαρκούν ένα μήνα περίπου και μετά εξαφανίζονται. Μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται το επόμενο κύμα. Κάθε χώρα πλήττεται με διαφορετικό τρόπο. Στην Βρετανία για παράδειγμα το πρόβλημα με τα κρούσματα που πίεσαν αφόρητα το σύστημα ήταν στο πρώτο κύμα ενώ μέχρι στιγμής το πιο δύσκολο κύμα για την Ελλάδα ήταν το τρίτο. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Λογικά αυτό το κύμα θα τραβήξει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».
Ο ίδιος παραμένει για την ώρα επιφυλακτικός σχετικά με το που θα βρισκόμαστε όσον αφορά στα κρούσματα την περίοδο των γιορτών. Όπως εξηγεί: «Το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες- από το πως θα έχει πάει η πανδημία ως τότε αλλά και πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Η Αυστρία δουλεύει τώρα σε λογική lockdown και η Γερμανία το συζητάει, σε μια προσπάθεια να ρίξουν το κύμα αυτή τη στιγμή και να θωρακίσουν με αυτό τον τρόπο τα Χριστούγεννα. Ελπίζουν ότι τα Χριστούγεννα δηλαδή δεν θα έχουν lockdown».
«Το lockdown είναι πολιτική απόφαση, εξαρτάται από την κυβέρνηση»
Και εμείς; Πού βαδίζουμε; «Στην Ελλάδα η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να μην γίνει καθόλου lockdown και να προχωράμε με το “κλείσιμο” των ανεμβολίαστων» ξεκαθαρίζει ο κος Βατόπουλος και προσθέτει: «Το αν θα “βγει” αυτή πολιτική θα το δούμε στην πορεία. Προφανώς και το lockdown είναι μια επιλογή μας απλώς η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει για ποικίλους λόγους- οικονομικούς, πολιτικούς κτλ. Το ότι είναι μια επιλογή όμως είναι. Μπορεί παρόλα αυτά και να γίνει. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες».
Γιατί το lockdown είναι μια ανεδαφική επιλογή – Τι λέει στο Newsbeast ο Ε. Μανωλόπουλος
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα απόλυτο lockdown στους ανεμβολίαστους» λέει σε εξίσου απόλυτο τόνο και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Κατά τον ίδιο, τα νέα μέτρα είναι στην ουσία….ημίμετρα. Όπως εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι περιορίστηκαν κατά βάση μόνο στη διασκέδαση τους. Εργασία αλλά και είσοδος σε φαρμακεία ή super market παραμένουν ανοιχτά για αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Δεν λύνουμε έτσι το πρόβλημα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το lockdown είναι μια πολιτική απόφαση. Είμαι της άποψης ότι ένα γενικευμένο lockdown θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις οικονομικές και θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή σε πολλούς τομείς. Θα είναι μια καταστροφή».
O κος Μανωλόπουλος θεωρεί μάλιστα πως ένα lockdown που να μας αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, δεν είναι καν εύκολα εφαρμόσιμο, εκτός από μη ρεαλιστικό.
«Αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικό lockdown στους ανεμβολίαστους πως θα εφαρμόσουμε το ολικό lockdown;» αναρωτιέται ο ίδιος και συνεχίζει: «Πολύ δύσκολα οι εμβολιασμένοι θα κάτσουν να το υποστούν. Θα είναι παράλογο. Θα είναι σαν να τιμωρείς αυτούς που έκαναν το χρέος τους. Επιπρόσθετα θα καταστρέψει τελείως κάθε εμβολιαστική πολιτική. Αν περιορίσεις για παράδειγμα κάποιον που έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου θα καταστρέψεις ο,τιδήποτε είπες και έχτισες για τα εμβόλια».
Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας
Το συμπέρασμα για τον κο Μανωλόπουλο είναι πως το…. φλερτ με το lockdown είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι γιατί το πρόβλημα παραμένει. Κατά τον καθηγητή, οι λύσεις είναι δύο: υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ολοένα και περισσότερες ομάδες και σκληρός αποκλεισμός από δραστηριότητες στους ανεμβολίαστους.
«Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα επιλεγεί πραγματικά αν συνεχίσουμε να έχουμε τόσα πολλά προβλήματα» σχολιάζει ο ίδιος και καταλήγει: «Υπάρχει πιθανότητα τα μέτρα που πάρθηκαν να μειώσουν το κύμα. Μακάρι να έχουν θετική επίδραση. Άλλωστε, οι χθεσινοί 100 νεκροί αντανακλούν τι συνέβαινε στην κοινότητα πριν από δύο εβδομάδες. Μπορεί όμως και να χειροτερέψουμε και η κουβέντα για το lockdown θα συνεχίζεται αέναα. Ο,τι και να αποφασιστεί πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες για να προλάβει να δώσει αποτελέσματα».