Με τη μέθοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC) που εκπέμπεται από φορητές συσκευές με ειδικούς λαμπτήρες, ο ΟΑΣΘ πραγματοποιεί καθημερινά περισσότερες από 120 απολυμάνσεις σε ισάριθμα λεωφορεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του Οργανισμού, μέχρι το τέλος του 2021, οι απολυμάνσεις αναμένεται να φτάσουν συνολικά τις 7.500.
Κάθε απολύμανση διαρκεί περίπου 10 λεπτά, χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα τρεις συσκευές, ενώ διεξάγονται καθημερινά σε τουλάχιστον πέντε τερματικούς σταθμούς, δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης, χωρίς να επηρεάζεται η εξυπηρέτηση των επιβατών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΑΣΘ, οι λαμπτήρες UVC χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες και η διαδικασία απολύμανσης δεν απαιτεί καμία προετοιμασία, ενώ γίνεται χωρίς την παρουσία προσωπικού. Με την ολοκλήρωση της απολύμανσης, το λεωφορείο είναι άμεσα διαθέσιμο για δρομολόγηση, καθώς η μέθοδος δεν αφήνει κατάλοιπα και ο χώρος δεν χρειάζεται αερισμό.
Το νέο πρόγραμμα απολύμανσης εφαρμόστηκε πιλοτικά ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Γιώργος Σκόδρας. «Το επαναφέραμε σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας, το επιβατικό κοινό της πόλης, ότι ο ΟΑΣΘ παίρνει κάθε μέτρο που απαιτείται για να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής στα λεωφορεία», τονίζει ο κ. Σκόδρας, συμπληρώνοντας πως η σχετική διαδικασία δεν έχει σταματήσει από την έναρξη της πανδημίας και θα συνεχιστεί μέχρι να λήξει.
Ως ένα από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά μέτρα που έχει πάρει ο ΟΑΣΘ σήμερα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει την εφαρμογή απολύμανσης, από την πλευρά του, ο συντονιστής αμαξοστασίων του οργανισμού Αντώνης Γωνίδας.