«Μέρα επαγρύπνησης για κοινωνική αλληλεγγύη, μέρα πρόκλησης για κοινωνική δράση», χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνει δε ότι η ρήση «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» είναι «η επίκαιρη πρόκληση που θέτει στον εαυτό της η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία, την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων».
«Η κρίση μπορεί να μας έκανε σκληρούς, ατομιστές, καχύποπτους και πιο φοβισμένους, όμως μας έκανε να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε πιο τρωτοί.
Η κρίση οξύνει την ανισότητα και για τον λόγο αυτόν οξύνει και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. Από την άλλη, όμως, ενισχύει τη συλλογικότητα και την ανάγκη να πολεμήσουμε τον φόβο μας και να απομονώσουμε όσους προκαλούν τον ηθικό πανικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται:
«Οι αδύναμοι χρειάζονται τη φροντίδα, όχι την περιφρόνησή μας. Για να υπάρχει ασφάλεια, χρειάζεται ελευθερία. Όμως, χωρίς αίσθημα ασφάλειας και η ελευθερία συρρικνώνεται».
Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το πού ανήκουν εθνικά, σε ποιον θεό πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, τι σεξουαλικές προτιμήσεις έχουν και ό,τι άλλο μπορεί να τους διακρίνει» και καταλήγει: «Η κατανόηση και η ανεκτικότητα είναι το ελάχιστο που οφείλουμε. Αν όχι, στην απέναντι όχθη, υπάρχει ο αδηφάγος δρόμος του ρατσισμού και του ναζισμού: δρόμος του μίσους και της διάλυσης των κοινωνιών στο όνομα της “φυλετικής καθαρότητας” των ισχυρών έναντι των αδυνάμων. Ο δρόμος αυτός διευρύνει συνεχώς τις διακρίσεις, ώστε να περιλάβει όσους μπορεί περισσότερους: στο τέλος, όλους μας. Γι’ αυτό πολεμάμε τον ρατσισμό: και χθες και σήμερα και αύριο και πάντα».