Η συμπεριφορά του επόπτη υγείας ο οποίος συμβούλεψε μια 51χρονη να αρνηθεί τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη ζωή της, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό με την επικίνδυνη στάση που τηρούν άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης αλλά και υπόγειοι κύκλοι – παραθρησκευτικοί και παραϊατρικοί- στην κοινωνία.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο πρώην επόπτης υγείας με 51χρονη γυναίκα έχουν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να έχει ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Νίκος Καπραβέλος, επικεφαλής της ΜΕΘ κορονοϊού στο Παπανικολάου, με τη συγκεκριμένη γυναίκα τσακώθηκαν πολλές φορές οι γιατροί, επί μια ολόκληρη εβδομάδα.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο επόπτης υγείας, υπάλληλος της Περιφέρειας, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για τις θεωρίες άρνησης που διέσπειρε σε δημόσια θέα μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook αλλά και με video στο youtube. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο επόπτης έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο εδώ και πέντε χρόνια. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να εργάζεται μέσω τηλεργασίας από το σπίτι του, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

κορονοϊός ΜΕΘ

Όπως λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ στο Newsbeast: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αφού είχε πειθαρχικό να εκκρεμεί σε βάρος του δεν είχε μπει σε αργία ή δεν έχει εξεταστεί η υπόθεση του. Δεν θεωρούσαν σημαντικό αυτό το πειθαρχικό στην Περιφέρεια; Είδαμε το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του. Θα έπρεπε να είναι βρίσκεται σε αργία μέχρι να εκτελεστεί το πειθαρχικό και να λαμβάνει ως τότε το 50% του μισθού του όπως συμβαίνει και στα νοσοκομεία σε ανάλογες περιπτώσεις».

Παρ’ όλα αυτά, γιατροί μέσα στα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή λυγίζουν από τον απίστευτο φόρτο εργασίας των περιστατικών κορονοϊού, θεωρούν πως αυτές οι συμπεριφορές πάτησαν πάνω σε μια συνολική λάθος επικοινωνικαή πολιτική της κυβέρνησης. Όπως μας λέει ο Γιώργος Τρελλόπουλος, αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Υπάρχουν πολλά μικροκέντρα άρνησης τόσο σε παραθρησκευτικούς κύκλους όσο και στους υγειονομικούς. Η Πολιτεία έχει στρατηγική ευθύνη στο πως χειρίστηκε τον επίσημο λόγο για τον κορονοϊό γιατί άφησε χώρο σε αυτά τα μικροκέντρα να εκφραστούν. Η επίσημη πληροφορία θα έπρεπε να ήταν πιο σφυρηλατεμένη και αποκεντρωμένη».

Τα παρόμοια περιστατικά στην Πάτρα και η γραφειοκρατία των πειθαρχικών

Η μεγάλη εικόνα φαίνεται να είναι ανησυχητική. Όπως εξηγεί στο Newsbeast η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, μια πόλη με έντονο και συσπειρωμένο κίνημα αρνητών του κορονοϊού: « Προσωπικά, δεν έχω στα χέρια μου κάποια συγκεκριμένη ανάλογη καταγγελία αλλά είναι κάτι που ακούγεται ότι συμβαίνει στην κοινωνία. Ότι δηλαδή υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στην πόλη, οι οποίοι είναι αντίθετοι με ιατρικές πράξεις και δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες που μολύνονται με κορονοϊό.

»Βλέπουμε να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοντέλο συμπεριφοράς των αρνητών οι οποίοι παίρνουν συμβουλές από έξω.Πολλοί ζητούν να πάνε σε άλλο ή στο “δικό τους” εργαστήριο για να κάνουν την εξέταση για τον κορονοϊό. Τα περιστατικά κορονοϊού που δέχονται τα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και μαζί τους έχει αυξηθεί και η έκφραση αυτής της συμπεριφοράς. Και στην Πάτρα ασθενής τράβηξε τους ορούς σε κατάσταση αμόκ μέσα σε ένα θάλαμο αναστατώνοντας τους άλλους ασθενείς. Ζήτησε πειστήρια για το ότι έχει κορονοϊό και τηλεφωνούσε στον δικηγόρο του για να τον συμβουλέψει τι να κάνει. Έχουμε τέτοιες αναφορές και από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας- και στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο και στον Άγιο Ανδρέα».

Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα

Σημειώνεται ότι στον Άγιο Ανδρέα το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν βγει σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού τους είναι υψηλό, με το συγκεκριμένο νοσοκομείο να πρωτοστατεί εδώ και μήνες στην αντιεβολιαστική συμπεριφορά.

Κάτι που φαίνεται να δυσκολεύει αρκετά την υπόθεση είναι πως οι άνθρωποι που δίνουν αυτές τις οδηγίες χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις επίσημες καταγγελίες. Όπως εξηγεί η κα Μαστοράκου: «Αν δεν υπάρξει επίσημη καταγγελία δεν προχωράει το ζήτημα. Γι’ αυτό και ζητάμε από πολίτες και συναδέλφους να καταγγέλουν. Την ίδια στιγμή, όταν οι γιατροί έχουν ενδείξεις ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία πρέπει η διαδικασία να γίνεται γρήγορα με εσωτερικό τρόπο. Δυστυχώς, υπάρχει γραφειοκρατία. Υπάρχει όμως και η επιλογή της άμεσης απεύθυνσης στον εισαγγελέα».

Νοσηλεύτρια σε αμόκ στη Λαμία έκανε την διοίκηση να φωνάξει την αστυνομία

Την ίδια στιγμή άλλο ένα σοκαριστικό και ενδεικτικό της κατάστασης περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/11/2021) στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Σύμφωνα με το lamianow.gr, μια 52χρονη ανεμβολίαστη νοσηλεύτρια η οποία βρίσκεται σε αναστολή λόγω του μη εμβολιασμού της, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Λαμίας καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό. Από κορονοϊό έχει νοσήσει και ο σύζυγός της, ο οποίος αρνήθηκε να διασωληνωθεί. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της η υγειονομικός δημιουργούσε σταθερά προβλήματα, με αποκορύφωμα το βράδυ της Κυριακής να βρεθεί γυμνή στον διάδρομο του νοσκομείου κρατώντας έναν σταυρό και ένα Ευαγγέλιο στο χέρι και να επιτίθεται στο προσωπικό της βάρδιας αλλά και στους ασθενείς.

Νοσοκομείο Λαμίας

Μη μπορώντας να την ηρεμήσουν, οι άνθρωποι του νοσοκομείου κάλεσαν την αστυνομία. Ο Βαγγέλης Οικονόμου, πρόεδρος εργαζομένων του εν λόγω νοσοκομείου λέει στο Newsbeast πως: «δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ’ ο, τι συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και όπως ξέρουμε, το κίνημά των αρνητών έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το καταλαβαίνω ότι είναι περιστατικό που προκαλεί αίσθηση αφού χρειάστηκε να έρθει η αστυνομία. Η συνάδελφος όμως είναι πολύ καλή στη δουλειά της, δεν είχε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο».

«Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν θέλουν να προδώσουν τον αγώνα»

Εξηγώντας αυτή την συμπεριφορά, η οποία καταλήγει να δημιουργεί θύματα ανάμεσα στους κόλπους και των ίδιων των υγειονομικών ο Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει τα εξής: «Στην ομάδα των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν επικρατεί η εξής συμπεριφορά σε αυτή τη φάση: δεν θέλει ο ένας να προδώσει τον αγώνα του άλλου. Τώρα, πολεμούν όλοι μαζί να επιστρέψουν στα νοσοκομεία επιδεικνύοντας μόνο rapid test. Αν κάποιος ανάμεσα τους εμβολιαστεί, θεωρείται ότι σπάει τον αγώνα. Έχουν δώσει στο μυαλό τους χαρακτηριστικά αγωνιστικής συσπείρωσης. Και να θέλει τώρα κάποιος να εμβολιαστεί “ντρέπεται” τους άλλους. Μιλάμε για 7.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, 50-100 από κάθε νοσοκομείο».

Όπως συμπληρώνει και η Άννα Μαστοράκου: «στον Άγιο Ανδρέα είναι πάρα πολλοί οι υγειονομικοί σε αναστολή. Η στάση τους έχει δώσει όλο αυτό τον καιρό ένα πάτημα στην κοινωνία για αυτές τις συμπεριφορές».