Μέχρι τα Χριστούγεννα φαίνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μεγαλώνει, φτάνοντας μέσα στον Δεκέμβριο τις 9.500 σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εξήγησε τα αίτια της διασποράς.
«Τα τεστ είναι σημαντικά για να σπάμε τις αλυσίδες μετάδοσης, δεν σταματούν τη διασπορά, αλλά την έκρηξη. Μερίδα εμβολιασμένων Μερίδα εμβολιασμένων δεν κάνουν υποχρεωτικά τεστ, όωπς τα παιδιά, και έχουν ποσοστό 13% να επιμολυνθούν και να επιμολύνουν. Υπάρχει ποσοστό πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι και είναι έξω από τον εργασιακό χώρο και δεν έχουν υποχρέωση για τεστ» είπε στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου. «Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.
«Θα συναντηθούμε με τον ιό όλοι. Τα τεστ δεν είναι ισοδύναμα του εμβολίου. Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως σημείωσε σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης». Δεν βοηθά η απειλή της επίταξης» είπε για τους γιατρούς και την ενίσχυση του ΕΣΥ.