Το Σάββατο ήταν ένα πρώτο τεστ για τα νέα μέτρα με τους πρωταγωνιστές καταστηματάρχες και ανεμβολίαστους να ζουν σε μια νέα πραγματικότητα. Για κάποιους δεν άλλαξε τίποτα και αυτοί ήταν οι εμβολιασμένοι. Οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να βρουν τα «πατήματά» τους και να ανταπεξέλθουν σε όποια δυσκολία προέκυπτε.
της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή
Οι ουρές που σχηματίζονταν έξω από τα καταστήματα, είτε τα εμπορικά, είτε της εστίασης (μην ξεχνάμε ότι διανύουμε και περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων) δεν ήταν μόνο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή των rapid test.
Πολλοί δεν γνώριζαν καν ότι έπρεπε να έχουν μαζί τους επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Και έτσι αποχωρούσαν άπραγοι.
Χθες παρατηρήθηκε και αναμονή έξω από καταστήματα εστίασης από εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι και δεν γνώριζαν ότι δεν μπορούν να καθίσουν ούτε σε εξωτερικό χώρο χωρίς να έχουν rapid test. Έτσι, αναγκάζονταν να κάνουν την παραγγελία τους και να περιμένουν για να την πάρουν «πακέτο».
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες φάνηκαν μελετημένοι και αποφασισμένοι να τηρήσουν το γράμμα του νόμου όσο και αν έβλεπαν πολλές φορές τους απείθαρχους πελάτες να αποχωρούν. Γιατί, χθες πολλοί ήταν εκείνοι που έχασαν πελάτες καθώς, υπό τον φόβο και των ελέγχων τηρούσαν στο ακέραιο τα μέτρα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα αφού είναι μια από τις Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοικτά.
Την ίδια ώρα για 5η συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 6.000 γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου πέθαναν από κορονοϊό 1.189 άνθρωποι.
Η κόκκινη γραμμή και το plan B
Το lockdown θα είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς η κυβέρνηση και για στόματος του πρωθυπουργού έχει διαμηνύσει ότι οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη συζητούνται νέα μέτρα αν δεν αποδώσουν οι νέοι περιορισμοί.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να επανέλθει στις κόκκινες περιοχές το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από μια ώρα και μετά με την εστίαση και την διασκέδαση να κλείνουν εκεί κοντά στα μεσάνυχτα. Αλλά το μέτρο ξορκίζεται προς το παρόν αφού και ο κλάδος αυτός έχει ήδη επιβαρυνθεί πολύ.
Αυτό που έπεσε ξανά στο τραπέζι είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση. Και αυτό ακούστηκε και από τα χείλη κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση έχει προβληματίσει πολύ το κυβερνητικό επιτελείο. Πάντως οι επιστήμονες προτείνουν αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και συνέχιση των ελέγχων με τους ίδιους ρυθμούς.
Η αχτίδα αισιοδοξίας
Το θετικό είναι ότι τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται τα ραντεβού για την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στους ανεμβολίαστους δείχνει να αποδίδει καρπούς. Το Σάββατο έγιναν συνολικά 34.312 εμβολιασμοί. Από αυτούς οι 14.290 ήταν με την πρώτη δόση.
Την Παρασκευή για την πρώτη δόση κλείστηκαν 25.000 νέα ραντεβού, ενώ τον Οκτώβριο μετά βίας έφταναν τις 5.000. Και επίσης την ίδια ημέρα έγιναν 16.000 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, αριθμό που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Αύγουστο.
Αυτό, θεωρείται μεγάλο κέρδος καθώς αν από τους 600.000 ανεμβολίαστους φτάσουμε σε 400.000 ή και 300.000 το τείχος ανοσίας θα έχει σε μεγάλο βαθμό χτιστεί και το τέταρτο κύμα θα έχει περάσει.