Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για την εξαίρεση συγκεκριμένων χώρων και σημείων από την υποχρεωτικότητα των rapid test στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από δύο ημέρες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η έντονη αγανάκτηση μεγάλη μερίδας του κόσμου που μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι εκκλησίες συνεχίζουν να εξαιρούνται απ’ οτιδήποτε υποχρεωτικό βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία και οι παραγωγικοί φορείς, σήμερα εκδόθηκε εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο, η οποία καλεί τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν rapid test.
Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι ιερείς υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα με προσωπικά τους έξοδα.
Την ίδια στιγμή το δικό τους μήνυμα έστειλαν σήμερα το πρωί και δύο μητροπολίτες ( σ.σ ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος) θέτοντας στους ιερείς το δίλημμα εμβόλιο ή αργία.
Χθες, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο MEGA σημείωσε πως η εκκλησία «είναι ανοιχτός τόπος λατρείας» δεν υπάρχει υπεύθυνος, όπως στα εμπορικά καταστήματα.
Μιλώντας για αυτό το νευραλγικό θέμα, o Νίκος Καπραβέλος, επικεφαλής της ΜΕΘ κορονοϊού στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένας άνθρωπος που λόγω τοποθεσίας όπου βρίσκεται έχει δει πολλούς ανθρώπους της εκκλησίας- πιστούς και ιερείς- να νοσηλεύονται στις κλίνες του νοσοκομείου όπου εργάζεται λέει τα εξής: «Η επίσημη εκκλησία ως θεσμικό όργανο είναι υπέρ των εμβολιασμών. To ερώτημα το δικό μου όμως είναι: από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η έξαρση της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, με ποσοστό κάλυψης των εντατικών στο 100 %, δεν πρέπει η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί παντού όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος;
«Η εκκλησία δεν είναι τα σχολεία. Συγκεντρώνει πιστούς οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας. Και μόνο για την προφύλαξη τους, θα έπρεπε και η εκκλησία να μπει κάτω από υγειονομικούς περιορισμούς. Χρειάζεται και εδώ υποχρεωτικότητα λοιπόν. Ο, τι ισχύει αλλού να ισχύει και εκεί. Αν κάποιος μπαίνει μόνος του σε ένα κατάστημα που είναι ο συνωστισμός; Και όμως μπήκαν τα rapid test. Τα μέτρα να γίνουν λοιπόν υποχρεωτικά σε εκκλησίες αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκεί και αν είναι απαραίτητα! Τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση αλλά είναι λάθος το ότι είναι αποσπασματικά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
»Οι περιορισμοί που γίνονται είναι ημίμετρα. Σε αυτή τη φάση, οι περιορισμοί της κινητικότητας των ανεμβολίαστων, αυτών που δεν προστατεύονται και στηρίζω εγώ στο σύστημα υγείας, δεδομένου ότι όλοι μου οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να επεκταθούν όπου συγκέντρωνεται κόσμος. Σε λίγο κανείς δεν θα βρίσκει θέση στα νοσοκομεία μας είτε είναι καρδιοπαθής είτε είναι πολυτραυματίας».
Στην ερώτηση του αν πρέπει σε αυτή τη φάση να επεκταθεί και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, πλην των υγειονομικών οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως οι αστυνομικοί, ο Καπραβέλος είναι και εδώ κατηγορηματικός: «Ναι, χρειάζεται άμεσα επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μόνο έτσι θα εκριζωθεί ο ιός».
Εφημερία υπό το φόβο των κενών κλινών
Ο κος Καπραβέλος έδωσε και την εξαιρετικά δύσκολη εικόνα που επαναλαμβάνεται και σε αυτό το κύμα στο νοσοκομείο του, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εφημερία. Όπως περιγράφει: «Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε κρεβάτια εντατικής. Ασθενείς φύγανε ήδη για το ιδιωτικό κέντρο ‘Αρωγή’ για να μπορέσουμε να βάλουμε νοσηλείες σήμερα. Είμαστε με 40 κλίνες κενές αλλά δεν ξέρουμε αν θα φτάσουν μέχρι το τέλος της βάρδιας».