Την ώρα που η συζήτηση για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων ανοίγει ξανά καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της έκρινε συνταγματικό το νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου.
Το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου και την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης είχε βρει αντίθετο μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που το 2012 προσέφυγε στην δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό πως η προσφυγή έφερε την υπογραφή 19 Πανεπιστημίων, τεσσάρων πρυτάνεων, δυο αντιπρυτάνεων και 49 καθηγητών οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των πανεπιστημιακών που έλεγαν πως ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ ως επιχείρημα επικαλούνταν και το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών που θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.