Τη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο πλήθος των φαρμακαποθηκών σε σχέση με τον πληθυσμό, καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat.
Στον κλάδο του φαρμάκου δραστηριοποιούνται περίπου 30 συνεταιριστικές οργανώσεις φαρμακείων και 125 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, ενώ απασχολούνται περίπου 2.500 εργαζόμενοι.
Βασική πηγή κερδοφορίας των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου φαρμάκων, αποτελούν οι εξαγωγές, ωστόσο, η συγκεκριμένη δραστηριότητα εξαρτάται αφενός από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. ισοτιμίες νομισμάτων, συστήματα τιμολόγησης στις άλλες χώρες της Ε.Ε. κ.ά.) και αφετέρου αντιμετωπίζει εμπόδια από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν επιθυμούν την πτώση των πωλήσεών τους στις τρίτες αγορές εξαιτίας των χαμηλών τιμών σκευασμάτων από την Ελλάδα.
Οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία σε τιμές ex-factory ανήλθαν σε 4,38 δισ. ευρώ το 2009 έναντι 4,12 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+6,5%).
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, ο υψηλός ανταγωνισμός εξαιτίας της υπερπροσφοράς προκαλεί την παροχή εκπτώσεων και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των ήδη χαμηλών, λόγω ρυθμιστικού πλαισίου, περιθωρίων κερδοφορίας. Η πίεση που ασκείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στη χορήγηση αφενός μικρής πίστωσης 20-25 ημερών και αφετέρου περιορισμένων ποσοτήτων φαρμάκων για την αποφυγή διεξαγωγής παράλληλου εμπορίου, είναι πολύ υψηλή. Επιπλέον, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών από τα φαρμακεία (έως και 8 μήνες), γεγονός που συνεπάγεται υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Hellastat η αναστάτωση στην αγορά φαρμάκων, λόγω των συνεχών αλλαγών σε επίπεδο τιμολόγησης, επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών. Η πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ευνόησε την πραγματοποίηση παράλληλων εξαγωγών. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τον έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και οι ενέργειες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τον έλεγχό τους μέσω των χορηγούμενων ποσοτήτων, συνεπάγονται περιορισμό των εσόδων από την εν λόγω πρακτική.
Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην αγορά φαρμάκου (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, περιορισμός δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, Παρατηρητήριο Τιμών, καθυστερήσεις στην έκδοση των Δελτίων Τιμών κ.ά.) επηρεάζουν όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), οι οποίες οφείλουν να επιδείξουν ευελιξία για να ανταπεξέλθουν.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών στο δείγμα διαμορφώθηκε σε 4,16 δισ. ευρώ το 2009, αυξημένος κατά 14,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση μεταβολή των πωλήσεων ήταν 9,3%, με την αντίστοιχη μεταβολή της μέσης ελληνικής επιχείρησης να είναι αρνητική (-6,8%). Το 75% του δείγματος βελτίωσε τα καθαρά αποτελέσματά του την περίοδο 09/08 και συνολικά ο μέσος ρυθμός μεταβολής ήταν 27%.
Τα περιθώρια κερδοφορίας είναι πολύ χαμηλά, ως συνέπεια και του ρυθμιστικού πλαισίου. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης των μικτών αποτελεσμάτων σχηματίστηκε στο 5,1%, ενώ τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 2,1% και 1,1% αντίστοιχα.