Σε μία διαχείριση απορριμμάτων, αποκεντρωμένη, ορθολογική, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμη, αναφέρθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο διεθνές συνέδριο για μια «βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».
Η κ. Δούρου προσδιόρισε, ότι η διαχείριση θα εξελιχθεί σε μικρή κλίμακα, με απαραίτητη την κοινωνική συμμετοχή, γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όφελος οικονομικό και κοινωνικό.
Εξέφρασε την άποψη, ότι το πιλοτικό εγχείρημα της Αττικής, οφείλει να ακολουθήσει ολόκληρη η χώρα και σημείωσε, ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασίας του Περιβάλλοντος.
Τόνισε, ότι «η επιτυχία του νέου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό εμπλοκής των δήμων και των πολιτών» και κατέληξε, ότι η εκ νέου διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί «ένα διακύβευμα νομιμότητας, έστω και καθυστερημένα το 2015 για τη χώρα. Και είναι το μόνο επαναστατικό διακύβευμα που αφορά στις ζωές των ανθρώπων και το μέλλον της Αττικής. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω, ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει πάρει θέση».
«Η βασική επιλογή έχει γίνει και δεν πρέπει να υπάρξει βήμα πίσω» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Αναφερόμενος σε ό,τι έχει γίνει ως τώρα, υπογράμμισε πως «είναι σαφές, ότι έχει χρεοκοπήσει μια στρατηγική, που αντί να ενθαρρύνει και να ενισχύει ποικιλοτρόπως την τοπική διαχείριση, προωθούσε την αναγνώριση ότι τα σκουπίδια είναι μια μεγάλη μπίζνα παγκοσμίως».
Εξάλλου, σε ειδική αναφορά του στον σχεδιασμό των τεσσάρων εργοστασίων, σημείωσε, ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «φαγάνες» που θα χρειάζονταν αυξανόμενες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων για να τροφοδοτηθούν. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν.
Σχετικά με τον νέο σχεδιασμό, τόνισε ότι -όπως και σε άλλα θέματα- πρόθεση είναι ο α’ και β’ βαθμός αυτοδιοίκησης μαζί με την κεντρική κυβέρνηση να συμπορευθούν και να συναποφασίσουν τις πολιτικές. Πολιτικές που «πρέπει να είναι δημόσιες, διότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόνοια των λαϊκών δυνάμεων, των εργαζομένων».
«Η εμπειρία υπάρχει. Η σύγκλιση υπάρχει. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Να προχωρήσει άμεσα ο νέος σχεδιασμός» κατέληξε ο κ. Βούτσης.