Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης προσφέρει γνώσεις σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, μέσα από προγράμματα επιστημονικών διαλέξεων στους τομείς της Ιστορίας, της Θεολογίας, της Οικονομίας, της Ιατρικής, της Νομικής και της Οικολογίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον κύκλο της Θεολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου), ο καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραθανάσης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη των 14ο αιώνα: Εκκλησίες, λόγιοι, γεγονότα».

Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 19:30 στον κύκλο της Ιατρικής – Βιολογίας – Ψυχολογίας – AIDS, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27), η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας – Γενετικής του Α.Π.Θ., Αθηνά Πέντζου – Δαπόντε θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Προσδιορισμός και αποκλεισμός της πατρότητας – εφαρμογή ανθρωπογενετικών μεθόδων και δικαστική αξία των αναλύσεων του DNA».

Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 17.30, στον κύκλο της Οικονομίας και Διοίκησης, στην αίθουσα διαλέξεων κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27), ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Μια νέα Αριστερή στροφή στην Ευρώπη; Η επίδραση των μέτρων λιτότητας και της οικονομικής ύφεσης στην εκλογική συμπεριφορά».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 19.30, στον κύκλο της Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27), από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαο Μουτσόπουλο, με θέμα: «Τέκτονες του μύθου, Αρχιτέκτονες της ιστορίας, μηχανοποιοί, Μαϊστορες του Βυζαντίου και Κουδαραίοι οικοδόμοι της Μακεδονικής παραδόσεως».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον κύκλο της Νομικής, στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλ.Ιπποδρομίου), ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λάμπρος Κοτσίρης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Πτώχευση νοικοκυριών».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 18.00, στον κύκλο του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν.Αμύνης 27), η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., Μυρτώ Πυροβέτση, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ανακύκλωση φυτικών απορριμμάτων: κομποστοποίηση στο σπίτι».