Αυξάνονται διαρκώς τα μέτωπα που ανοίγουν οι αρνητές του κορονοϊού μέσα στην καθημερινότητα, προσθέτοντας ολοένα και περισσότερους «εχθρούς» στην ατζέντα τους. Αποτέλεσμα, οι αποδέκτες των παράλογων αιτημάτων, των απειλών ή και των μηνύσεων τους να δυσκολεύονται να εκτελέσουν την εργασία τους μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς στο στόχαστρο έχουν μπει τώρα και οι ιατροδικαστές και οι διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι απορρίπτουν αιτήματα για νεκροψίες/ νεκροτομές σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από covid. Ασπίδα των αρνητών και σε αυτή την περίπτωση είναι οι δικηγόροι που τους συμβουλεύουν να προβάλλουν «νομικίστικα» επιχειρήματα και να επικαλούνται διάφορα (γενικόλογα) άρθρα του Συντάγματος προβάλλοντας στο τελευταίο τα δικαιώματα τους, όπως τα αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την εποχή του κορονοϊού.
Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση στο «Αττικόν» όπου νεκρός από κορονοϊό έχει «κολλήσει» στα ψυγεία του νοσοκομείου από την 1η Ιουνίου του 2021, αφού οι συγγενείς του αρνούνται να τον παραλάβουν.
Όπως λέει στο Newsbeast ο Γιάννης Πλαγιανάκος, αντιπρόεδρος εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο «Πριν από δύο μήνες οι συγγενείς του νεκρού ήρθαν στο νοσοκομείο και έκαναν φασαρία ζητώντας νεκροψία στο συγγενή τους γιατί αρνούνται ότι έχασε τη ζωή του από κορονοϊό, παρότι ο άνθρωπος πέθανε μέσα στη μονάδα covid. Ο εισαγγελέας δεν δίνει εντολή για νεκροψία αλλά εντωμεταξύ τα ψυγεία στο νεκροθάλαμο του ‘Αττικόν’ είναι ψυγεία συντήρησης και όχι κατάψυξης. Καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία όλων όσοι εργαζόμαστε εκεί. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτό το χώρο. Ο διοικητής του νοσοκομείου προβληματίζεται και αυτός όπως εμείς. Παρακαλούμε την εισαγγελία να παρέμβει»
Σύμφωνα με τον κο Πλαγιανάκο, το πρόβλημα με την παρατεταμένη παραμονή ενός νεκρού στα ψυγεία ενός νοσοκομείου δεν είναι τωρινό, καθώς πολύ συχνά σε περιπτώσεις ανθρώπων που η ταυτότητα τους παραμένει άγνωστη ή που δεν έχουν συγγενείς ή που κατάγονται από χώρα του εξωτερικού, αυτοί οι άνθρωποι «κολλάνε» λόγω γραφειοκρατίας στα ψυγεία των νοσοκομείων. Μάλιστα, άλλη μια θέση στα ψυγεία του Αττικόν είναι αυτή τη στιγμή κατειλημμένη από έναν άνθρωπο που καταγόταν από άλλη χώρα και ο οποίος απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου του 2021! Έκτοτε, παραμένει κι αυτός στα ψυγεία του νοσοκομείου.
«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή μας το δημιουργούν οι άνθρωποι που αρνούνται να παραλάβουν τους συγγενείς τους» μας τονίζει με τη σειρά του κι ο διοικητής του «Αττικόν» Σπυρίδων Αποστολόπουλος και συνεχίζει: «καθώς εντολή εισαγγελέα για νεκροψία δεν έχουμε και η μια από τις δεκαέξι θέσεις στα ψυγεία του νοσοκομείου μας συνεχίζει αναίτια να είναι κατειλημμένη αφού οι συγγενείς αρνούνται να παραλάβουν τον συγγενή τους, τώρα θα ζητήσουμε και εμείς οδηγίες και συνδρομή εισαγγελέα».
Να σημειωθεί εδώ, ότι το «Αττικόν» είναι μάλλον το νοσοκομείο που έχει στοχοποιηθεί περισσότερο από όλα στην Αθήνα από τους αρνητές, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στο παρελθόν τόσο σε γιατρούς του νοσοκομείου όσο και έχουν απαιτήσει να μη δεχθούν οι συγγενείς τους ιατρικές πράξεις όπως η διασωλήνωση.
«Υπάρχουν ιατροδικαστές που παίρνουν το ρόλο του τεχνικού συμβούλου μιας οικογένειας»
Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της «Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας», εξηγεί με τη σειρά του στο Newsbeast πως οι αρνητές δεν ζητούν νεκροψίες/νεκροτομές μόνο όταν οι συγγενείς τους χάνουν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία αλλά και στην περίπτωση των εκταφών– άλλος ένας τομέας όπου αυξάνονται τα αιτήματα των αρνητών.
Εξηγώντας το τι ακούν και πως φιλτράρουν αυτά τα αιτήματα οι ιατροδικαστές, ο κος Λέων λέει στο Newsbeast τα εξής:« Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι δεν αποφασίζουν μόνοι τους οι ιατροδικαστές για νεκροψίες και εκταφές- το αίτημα θα έρθει σε εμάς είτε από ένα αστυνομικό τμήμα είτε από έναν εισαγγελέα. Η πλειοψηφία τον ιατροδικαστών, το τονίζω, η πλειοψηφία, όχι όλοι, αρνούνται να συμμετάσχουν ως τεχνικοί σύμβουλοι στην προσπάθεια μιας οικογένειας που ζητά εκταφή λόγω αμφισβήτησης σε θάνατο που προκλήθηκε από κορονοϊό. Οι ιατροδικαστές δεν αμφισβητούμε τα ιατρικά δεδομένα, δεν μπορούμε να απαρνηθούμε την ίδια μας την επιστήμη».
«Έχω δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν εκταφές συγγενών τους»
Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει ο κος Λέων, κάποιοι ιατροδικαστές αναλαμβάνουν τελικά να παίξουν αυτό το ρόλο και έτσι οι συγγενείς ενός νεκρού από κορονοϊό βρίσκουν τον τρόπο να υλοποιήσουν το σχέδιο τους. Μάλιστα, ο ιατροδικαστής δεν είναι ο μόνος που θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Όπως μας εξηγεί ο κος Λέων: « Έχω δεχτεί και εγώ πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν εκταφή και στη συνέχεια νεκροψία/ νεκροτομή σε συγγενείς τους. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε πια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι κινούνται οργανωμένα μέσα από ομάδες στα social media. Εκεί, άνθρωποι με νομικές γνώσεις αλλά και δικηγόροι, τους παροτρύνουν να ζητούν εκταφές και νεκροψίες μέσα από αιτήματα στους εισαγγελείς ή μηνύσεις σε γιατρούς για αμέλεια».
Κατά τον κο Λέων δεν είναι όλα τα αιτήματα για εκταφές παράλογα ούτε και προέρχονται όλα από αρνητές. Σε κάποιες περιπτώσεις συγγενείς ζητούν νεκροψίες αν θεωρούν ότι οι άνθρωποι τους έτυχαν κακομεταχείρισης μέσα σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι δεν λειτουργεί καλά (υπενθυμίζεται εδώ το παράδειγμα με το νοσοκομείο του Αγρίνιου και το σχεδόν απόλυτο ποσοστό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στην εν λόγω ΜΕΘ).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συγγενείς δεν αμφισβητούν τον θάνατο από κορονοϊό αλλά θέλουν να μάθουν ποιος ήταν ο μηχανισμός του θανάτου γιατί σύμφωνα με τους ίδιους και τους δικηγόρους τους είναι πιθανόν να υπάρχουν αστοχίες στη ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία. «Αυτά τα αιτήματα τα εξετάζουμε με προσοχή» λέει ο κος Λέων και προσθέτει: « Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπουμε στις περισσότερες νεκροψίες που έχουμε κάνει σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, αυτό που εξηγούμε σε όλους τους τόνους στους συγγενείς, μιας και αυτό είναι το χρέος μας, είναι πως μπορεί η τελική αιτία του θανάτου να ήταν μια μυοκαρδιοπάθεια για παράδειγμα, αλλά η πρωταρχική αιτία, ο μηχανισμός που πυροδότησε τον θάνατο είναι ο κορονοϊός. Η μυοκαρδιοπάθεια ή το έμφραγμα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Κάποιοι δικηγόροι χρησιμοποιούν αυτά τα πορίσματα με τον τρόπο που πρέπει, κάποιοι άλλοι όμως τα αμφισβητούν και παραμυθιάζουν τους συγγενείς».