Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Naval Group Pierre Eric Pommellet και ο πρόεδρος και γενικός Διευθυντής της MBDA, Eric Béranger, υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) που σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN (Belh@rra) και του εξοπλισμού τους, με δυνατότητα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της Naval Group, οι φρεγάτες FDI κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του ομίλου στο Lorient, όπου η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης, μόλις μπήκε στην παραγωγή.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση αυτή, «η FDI HN θα αποτελέσει πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα», καθώς με τις συγκεκριμένες φρεγάτες «το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας τελευταίας γενιάς και υψηλής επίδοσης».
Ειδικότερα, η FDI HN είναι φρεγάτα πρώτης κατηγορίας, ενώ συγκεντρώνει «τις καλύτερες τεχνολογίες της Naval Group, της Thales και της MBDA, η οποία θα προμηθεύσει τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3c».
Επίσης, οι φρεγάτες θα είναι πλήρως διαλειτουργικές με τους στόλους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Επισημαίνεται πως οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.
Τα όπλα και οι δυνατότητες των Belh@rra
Η FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.
Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.
Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.
Αναφορικά με τα όπλα της φρεγάτας κατά πλοίων, το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.
Η κατασκευάστρια εταιρεία, Naval Group, τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις.
Εξάλλου, η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.
«Η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη χώρα που διαθέτει αυτή την φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που παράγονται, από πέντε για το Γαλλικό Ναυτικό, σε οκτώ συνολικά, με option για μία ακόμη», καταλήγει η ανακοίνωση της Naval Group.