Τέλος στην πτωτική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εκτιμά ότι θα δούμε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και κάνει λόγο για αναστροφή σε αυξητική πορεία κρουσμάτων.
« Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν. Πριν τρεις με τέσσερις μέρες είχαμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά» είπε αρχικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑÏ.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε γύρω στις 18 με 20 Σεπτεμβρίου, «με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4.000 – 4.500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700». «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» τόνισε.
Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δε θα συνεχιστεί
«Το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δε θα συνεχιστεί, θα πάμε προς τους 30 εβδομαδιαίο μέσο όρο, όμως μετά προς τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε να φτάσουμε στους 37, θα έχουν συμβάλει και τα σχολεία λόγω μετάδοσης στο σπίτι» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Από τώρα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου περιμένουμε μια διακύμανση 30 με 40 θανάτους την ημέρα. Θεωρώ ότι μπορούμε να το αποφύγουμε με τον εμβολιασμό βασικό όπλο» κατέληξε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ζωή Ράπτη: Δεν έχει συζητηθεί επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
«Δεν έχει συζητηθεί επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για άλλες κατηγορίες, μόνο στους υγειονομικούς» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Έκανε λόγο για μια εικόνα κάμψης της πανδημίας σε σχέση με τα 248.000 τεστ που έχουν γίνει. «Επειδή η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ θα πρέπει όλοι να θωρακιστούμε κατά το δυνατόν περισσότερο» επισήμανε πάντως η υφυπουργός.