Σε φάση αμφισβήτησης μπαίνουν τα δεδομένα από την Αμφίπολη μετά την ανακοίνωση ότι στον τάφο βρέθηκαν 550 οστά και πέντε νεκροί…
Όλοι περιμένουν τα αρχαιολογικά και ανασκαφικά δεδομένα.
«Μέχρι τώρα μας έλεγαν για έναν σκελετό, που βρέθηκε εντός και εκτός του κυβωτιόσχημου τάφου και ψάχναμε να δούμε σε ποιον ανήκει. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι βρέθηκαν 550 οστά και ανήκουν σε πέντε νεκρούς. Αμφισβητώ πλέον τα ανασκαφικά δεδομένα. Πού βρέθηκαν αυτά τα οστά; Γιατί δεν μπορεί να έχουμε έναν κυβωτιόσχημο τάφο με πέντε νεκρούς μέσα. Πιστεύω ότι αρχίζουμε και το χάνουμε το θέμα», μας λέει ο κ. Τιβέριος στην εφημερίδα Έθνος.
Επιπλέον ο καθηγητής και ακαδημαϊκός σημειώνει με νόημα, ότι «είναι τραγικό να μιλάνε το τελευταίο διάστημα όλοι για τα αρχαιολογικά ευρήματα ωσάν να είναι ειδικοί. Αν εγώ μπω στο χειρουργείο ως γιατρός, ο ασθενής θα πεθάνει κι εσείς θα με πείτε κομπογιαννίτη. Εγώ τι πρέπει να πω για όλους αυτούς;».
Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η Κατερίνα Περιστέρη. Από το υπουργείο Πολιτισμού διακινούσαν την πληροφορία ότι στον τάφο είναι η Ολυμπιάδα, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία από ειδικούς.
«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη – ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο “Τάφος της Βασίλισσας”» ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Περιστέρη κατά την παρουσίαση στο υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του Νομεβρίου, ενώ κατά τις ανασκαφές είχε μιλήσει για μεγάλο Στρατηγό.
Η καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη από την πλευρά της ζήτησε τα αρχαιολογικά δεδομένα, καθώς αυτά λείπουν. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτε διότι λείπουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Οι ανασκαφείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στοιχεία ως προς τους σκελετούς, πού βρέθηκε ο καθένας. Ηταν λίγο ανακατεμένα τα πράγματα. Στο ανασκαφικό ημερολόγιο πρέπει να γράφουν, να σχεδιάζουν, να φωτογραφίζουν, να γνωρίζουμε πού βρέθηκε τι. Αλλιώς θα λέμε σαχλαμάρες. Αρνούμαι να εμπλακώ σε υποθέσεις που βασίζονται σε ελλιπή δεδομένα» είπε στην «Καθημερινή».
Εξέχων αρχαιολόγος παρατηρεί κι αυτός στην εφημερίδα ότι «υπάρχει ακολουθία απόψεων που προσκρούει στο γεγονός της μη απόδοσης των στοιχείων. Δεν έχουμε σαφή τεκμηρίωση με δημοσιοποιημένη στρωματογραφία» και τονίζει πως «η στρωματογραφία είναι η χειρουργική των αρχαιολόγων που “χειρουργούν” το σώμα της γης για να μην καταστρέψουν το μνημείο». Ο ίδιος σημειώνει πως η καύση του ανδρός ίσως δώσει νέα στοιχεία και θεωρεί σίγουρο ότι «η χρήση του τάφου πρέπει να είχε μεγάλη διάρκεια, ίσως πάνω από μια γενιά».