Την ψυχοσύνθεση όσων δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναλύουν οι ειδικοί επισημαίνοντας πως οι πανδημίες φέρνουν διχασμούς και συγκρούσεις.
Την άποψη των αντιεμβολιαστών και τη διένεξη με όσους αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο ανέλυσαν μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη (14/9) η ψυχολόγος Μαργαρίτα Ζωγράφου και ο Βασίλης Βαμβακάς, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Να είναι σαφές και να μην περιέχει, σε καμία περίπτωση, αμφιβολία. Η αμφιβολία τρέφει την αντίδραση, την καχυποψία, την επιφύλαξη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να χτιστεί μια στρατηγική η οποία να εξηγεί σε όλους τι ακριβώς γίνεται. Δεν θέλουμε διχασμό και πόλωση», δήλωσε η Μαργαρίτα Ζωγράφου.
«Οι πανδημίες ιστορικά φέρνουν συγκρούσεις και διχασμούς. Στο παρελθόν αυτές οι διενέξεις υπήρξαν μεταξύ των υγειών και των ασθενών. Σε αυτή την συγκυρία πάει να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ εμβολιασμένων και μη, ειδικά από την ώρα που το εμβόλιο έγινε διαθέσιμο», περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα ο Βασίλης Βαμβακάς.
«Έρχονται άνθρωποι στο γραφείο και παραπονιούνται ότι έχουν χαλάσει σχέσεις ετών. Δεν τον θέλουμε τον διχασμό. Αυτή τη στιγμή ο διχασμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την κατάσταση που ζούμε», είπε από την πλευρά της η κ. Ζωγράφου, η οποία εξήγησε το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.
«Στην περίπτωση που οι μεν καταφέρονται στους δε με υποτιμητικά σχόλια και υβριστικούς χαρακτηρισμούς δημιουργείται μια υποτίμηση και μια περιθωριοποίηση. Όλη αυτή η κατάσταση, συναισθηματικά και ψυχολογικά στοιχίζει στο άτομο να το θεωρούν διαφορετικό. Να το θεωρούν κατώτερο ή περίεργο. Καταλαβαίνετε ότι το άτομο αντιδρά» πρόσθεσε.
Όπως επεσήμανε η ψυχολόγος, τόσο οι υπέρμαχοι του εμβολίου όσο και οι πολέμιοι του έχουν ένα κοινό θέλω: το θέμα της υγείας. «Και οι δύο θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό προασπίζουν την υγεία τους και των δικών τους προσώπων. Αυτό θα πρέπει στην ουσία να το δούμε με ένα διαφορετικό τρόπο γιατί έχει να κάνει με το θέμα της στάσης που αποδέχονται και αποκτούν οι άνθρωποι σχετικά με το ζήτημα του εμβολίου. Η στάση είναι θέμα εκείνων που στέλνουν το μήνυμα».
Πώς μπορεί όμως να βρεθεί λύση; Ο κ. Βαμβακάς τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η ταυτότητα των μη εμβολιασμένων δεν είναι κοινή.
«Υπάρχουν αυτοί που έχουν πολιτική στάση απέναντι στο εμβόλιο. Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται τις παρενέργειές του και υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θέλει μια παρότρυνση από το κοντινό τους περιβάλλον για να πάνε να εμβολιαστούν. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες η συζήτηση γίνεται πολύ πιο ήπια. Οι δυσκολίες υπάρχουν με αυτούς που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στον εμβολιασμό».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω μας, έκανε λόγο για ανθρώπους με αντισυστημική λογική. «Εδώ υπάρχει ένα χάσμα» και όπως είπε το γεφύρωμα αυτού του χάσματος είναι πολύ δύσκολο.