Η συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στην αυτοδιάγνωση, μέσω των τεστ, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι «δεν θα δούμε κάτι φοβερό» σχετικά με την αύξηση της επιδημίας αν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα – εφαρμοστούν σωστά: «Δεν θα ξεφύγει η επιδημία, είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αφήνει και περιθώριο εφησυχασμού».
Είπε, ωστόσο, ότι λόγω αλλαγής του καιρού και μετάβασης σε εσωτερικούς χώρους, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου περιμένουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας -η οποία ξεκινάει από την Βόρεια Ελλάδα- αλλά συγχρόνως περιμένουμε και ο εμβολιασμός που γίνεται αυτή την περίοδο να αποδώσει.
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας (σ.σ. στους 384 οι διασωληνωμένοι ασθενείς σήμερα) το οποίο δείχνει σημεία σταθεροποίησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο: Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική μείωση και καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική αύξηση της τάξης 20 με 30%. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης.
Η πορεία της πανδημίας παγκοσμίως
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 223 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια θάνατοι από τη νόσο Covid-19, σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώθηκε κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 590.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 8.700 νεκροί ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει σημεία σταθεροποίησης με μικρή αύξηση της τάξεως του 2% στις διαγνώσεις, αλλά με αύξηση στους θανάτους, 6% μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 126.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.550 ανά ημέρα, σημείωσε. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 20 παρουσίασαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.