Ανάρτηση σχετική με τις καταστροφικές ιδιότητες της φωτιάς στην Αττική πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης (5/8) ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ειδικός σε θέματα πυρομετεωρολογίας και δασικών πυρκαγιών.
Μέσω δύο εικόνων που κοινοποίησε στα social media, ο ειδικός εξηγεί πως πυρκαγιές αυτού του τύπου παράγουν πολύ πυκνή έως και ακραία κηλίδωση (καύτρες που οδηγούν σε νέες εστίες). Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επεκτείνονται, υπερπηδώντας ακόμα και άκαυτες επιφάνειες, όπως συνέβη απόψε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.
Στην πρώτη από τις δύο εικόνες – προερχόμενη από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα – είναι ορατό πως στο μέτωπο της Αττικής «‘βρέχει’ καύτες», παρατηρεί:
Στο διπλανό γράφημα, παρατίθεται το «εννοιολογικό μοντέλο δασικών πυρκαγιών όπως αυτή της Βαρυμπόμπης»:
Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Γιάνναρος είχε αναφερθεί αναλυτικά στο «κοκτέιλ» των επιβαρυντικών συνθηκών που οδήγησαν τις αρχές να σημάνουν συναγερμό για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, με συνέντευξή του στο Newsbeast, τον περασμένο μήνα.
Η ευφλεκτότητα της καύσιμης ύλης (κλαδιά, δέντρα κι άλλη φερτή δασική ύλη) που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες «Ιανός» και «Μήδεια» και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (σ.σ. όπως αυτές του καύσωνα που διανύουμε) συγκαταλέγονται σε αυτούς.
«Όσο πιο παρατεταμένες είναι οι θερμές και μαζί ξηρές περίοδοι, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Μάλιστα, στα χαρακτηριστικά των “μανιασμένων” πυρκαγιών είναι το ότι εξαπλώνονται με αστραπιαίους ρυθμούς από την πρώτη στιγμή που θα εκδηλωθούν», είχε επισημάνει.