Στην πορεία της πανδημίας το άμεσο προσεχές διάστημα αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί».

«Ήταν προεξοφλημένο ότι θα πάμε στις 3.500 κρούσματα σαν μέσο όρο μέχρι τις 15 Αυγούστου και αυτό επιβεβαιώνεται» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «έχει επιβραδυνθεί ο αριθμός των νοσηλειών με 200 κάθε μέρα, αντί για 300 που είχαμε προβλέψει, ενώ οι διασωληνωμένοι προς τα μέσα Αυγούστου προβλέπουμε ότι θα φτάσουν μεταξύ 220 – 280».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αυτές είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός υπολογίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε το 50 % με 60 % της ισχύος του υγειονομικού μας συστήματος».

Και πρόσθεσε: «αρκεί να μην μας εκπλήξει ο ιός και να μην εκπλήξουμε και τους εαυτούς μας με την συμπεριφορά μας, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί μπροστά σε ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται αερογενώς».

Αναθέσπιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει η επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα να αναθεσπίσει τα υγειονομικά της πρωτόκολλα», διευκρινίζοντας: «Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς μάσκες πουθενά, εκτός αν είμαστε μόνοι ή με πολύ λίγο κόσμο»

«Πρέπει να καταργηθούν οι ναργιλέδες στα καταστήματα, καθώς όπως είπε αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι ένα εκκολαπτήριο ιού» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Λινού: Να επαναφέρουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας

Στην συζήτηση συμμετείχε και η καθηγήτρια η Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία επισήμανε ότι πρέπει να επαναφέρουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασία.

Συνέστησε μάσκες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τήρηση αποστάσεων και συχνά τεστ.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι προστατεύει από την σοβαρή νόσο και πρέπει να κινηθούμε όλοι σε επίπεδο αλληλεγγύης.