Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές επιχειρεί το Μαξίμου να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού που λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει κυριαρχήσει στη χώρα αλλάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να περιχαρακωθεί ο φονικός ιός και να περιοριστεί η διασπορά, ενώ η εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό συνεχίζεται κανονικά με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει ενεργά καλώντας τους πολίτες να κλείσουν άμεσα ραντεβού για «τσίμπημα». Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας: «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εντοπίσουμε εκείνες τις περιοχές, οι οποίες υστερούν στον εμβολιασμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με την πειθώ τις εστίες καχυποψίας που εξακολουθούν να υπάρχουν. Η καμπάνια με τα κινητά συνεργεία είχε αποτελέσματα, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τέτοιες δράσεις».
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τα νησιά που έχουν «κοκκινίσει», ενώ η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μελετά τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη Μύκονο, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά το μίνι lockdown που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο. Ήδη για το νησί των Ανέμων υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση. Οι επιδημιολόγοι επαναξιολογούν την κατάσταση και όπως όλα δείχνουν δεν θα παραταθούν τα μέτρα μετά την προσεχή Δευτέρα, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Δύο παράγοντες θα οδηγήσουν στο άνοιγμα του νησιού: α) τα σημάδια υποχώρησης του ιικού φορτίου και β) το τέλος των περιορισμών στη διασκέδαση να συνεπάγεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχει απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας 1 με 6 τη νύχτα.
Σαρωτικοί έλεγχοι στα λιμάνια
Εν τω μεταξύ, το Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε9 επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. «Η προσπάθεια για ασφαλή ταξίδια με πλοίο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι πλήρεις και πραγματοποιούνται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Την τελευταία εβδομάδα δυστυχώς δεν επετράπη η επιβίβαση σε πάνω από 4.500 άτομα».
Υποχρεωτικά τεστ για εστίαση – τουρισμό
Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για κορονοϊό όλων των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, καθώς υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν ένα rapid test και ένα self test κάθε εβδομάδα. Με στόχο την αποδοτικότερη εποπτεία της πορείας της επιδημίας, η κυβέρνηση θέτει ένα νέο μέτρο, ώστε να εντοπίζονται νωρίτερα τα κρούσματα και να αποφεύγονται οι συρροές αλλά και οι εξάρσεις τοπικών επιδημιών.
«Σκανάρουν» τα επικίνδυνα νησιά
Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών συνεχίζουν να βρίσκονται η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος, η Κρήτη, αλλά και η Ρόδος, η Κέρκυρα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, προκειμένου να ζυγιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει προειδοποίηση για λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και μείωση του ορίου των καθήμενων στην εστίαση.
Ανησυχία για το ιικό φορτίο
Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει για ακόμη μια εβδομάδα πολύ υψηλός, ενώ η αύξηση στο ιικό φορτίο χτυπά συναγερμό. Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Αττική, Χανιά καταγράφουν εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.
Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα. Στα Χανιά είχαμε αύξηση 176% του εβδομαδιαίου μέσου όρου.
Ανησυχητικά ήταν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα στοιχεία της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα. Οι μολύνσεις ήταν αυξημένες στην Αττική όπου εντοπίστηκαν 1.607 κρούσματα από τα συνολικά 3.565, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 254 περιστατικά.