Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (12/7) 2.065 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 10. Στους 139 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγραφήκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0,5%),εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30,77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Κορονοϊός: Τα «εφιαλτικά» σενάρια για 18.000 κρούσματα» – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα
«Καμπανάκι» χτυπά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μίλησε για εστίες σε όλη τη χώρα, τις οποίες «αν τις αφήσουμε αναμμένες , θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».
«Πραγματικά θα είναι πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλος ο κόσμος να την πετάξουμε. Ξέρουμε ότι όπου υπάρχουν συνωστισμοί, έχουμε τεράστια προβλήματα», τόνισε αρχικά ο κ. Μπουλμπασάκος.
Με αφορμή τα περιστατικά στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε: «Ξέρουμε ότι δεν προφυλασσόμαστε 100% και όλα τα μέτρα να πάρουμε. Αν πάρουμε λιγότερα μέτρα και αφήσουμε ελεύθερα τα πράγματα, θα έχουμε εστίες παντού σε όλη τη χώρα.
Εμείς τώρα, κακά τα ψέματα, έχουμε εστίες σε όλη τη χώρα. Και αν αφήσουμε αυτές τις εστίες αναμμένες, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ακούσατε τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν πει έγκυροι άνθρωποι που επεξεργάζονται μοντέλα, τα οποία μιλάνε ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα θεωρητικά και σε 18.000 κρούσματα την ημέρα.
Αυτά τα κρούσματα θα θέλουν νοσηλείες, θα απειλήσουν με κατάρρευση το σύστημα υγείας. Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, δεν μπορούμε όλη αυτή την προσπάθεια να τη χαραμίσουμε».
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τα περί 18.000 κρουσμάτων έκανε λόγο για αριθμολαγνεία, μιλώντας για «για γενικότερα στατιστικά μοντέλα που μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα».
Για τα λύματα σημείωσε πως η ιϊκή συγκέντρωση αυξήθηκε μέσα σε 12 ημέρες, κι αυτό που προκύπτει είναι ότι «η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Delta) αρχίζει να έχει σοβαρή διασπορά και σε νέους ανθρώπους που δεν πάνε για εξέταση».
«Θυμίζω ότι 30 Ιουνίου λέγαμε ως ομάδα ότι η ιική συγκέντρωση είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτό έδινε 31 μόνο κρούσματα. Όντως χθες, προχθές είδαμε ότι οι μελέτες μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανέβει σε μια τάξη 217%. Ας μην μείνω στο 200 γιατί έχει σχέση με την τιμή. Όμως ο αριθμός των θετικοποιημένων κρουσμάτων ξαναπλησιάζει το 100. Επομένως κατά τη γνώμη μου χτυπάει ένα καμπανάκι, είναι προφανές ότι δεν είμαστε στα όρια πανικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δύο είναι οι δράσεις καθημερινά για όλους, ο εμβολιασμός και η μάσκα, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι κοινωνική υποχρέωση «ώστε η κανονικότητα που επιθυμούμε να γίνει πράξη».