«Οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν άμεσα σε νησιά που ήδη δέχονται πολύ κόσμο»- αυτό λένε στο Newsbeast οι δήμαρχοι που βλέπουν τα νησιά τους να περνούν σταδιακά σε κακή επιδημιολογική κατάσταση. Και ενώ τα νέα για τον τουρισμό μοιάζουν να είναι φέτος πολύ καλύτερα από πέρυσι, η κατάσταση πάει να γυρίσει μπούμερανγκ όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast όσον αφορά ειδικά τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, το island hopping (δηλαδή η μεταπήδηση από ένα νησί στα διπλανά) αυξάνει την διασπορά των κρουσμάτων ειδικά στα πολύ τουριστικά νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος.
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στην «πορτοκαλί» Μύκονο
Στη Μύκονο, πάλι, η οποία ήδη βρίσκεται στο πορτοκαλί επίπεδο το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, μιας και το νησί τα πηγαίνει εξαιρετικά σε αυτό το κομμάτι- το ποσοστό των πλήρων εμβολιασμένων φτάνει στο 82.17% και είναι από τα υψηλότερα στην επικράτεια.
Η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Ντίνα Σαμψούνη τονίζει στο Newsbeast πως η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στο νησί, λόγω τουρισμού φυσικά, παίζει αναμφίβολα μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων και πως φυσικά η «Δέλτα» βρίσκει εύκολα λόγω μεταδικότητας της το χώρο για να προελαύνει σε όσους δεν έχουν ακόμα προλάβει να εμβολιαστούν ή σε τουρίστες που μπορεί να κόλλησαν εκ νέου ή είχαν έρθει με αρνητικό pcr τεστ.
Η κα Σαμψούνη λέει μάλιστα το εξής ανησυχητικό: « Έχουμε τεράστια διαφορά στην αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με ένα μήνα πριν. Προσέρχεται πολύς κόσμος στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα κορονοϊού. Οι περισσότεροι νοσούν ήπια και φεύγουν από το Κέντρο Υγείας με αγωγή για το σπίτι αλλά η διασπορά αυξάνεται μέσα στο μικτό πληθυσμό του νησιού- εργαζόμενοι, τουρίστες και ντόπιοι».
Και φυσικά ένα ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς του νοσούντες που παίρνουν μια αγωγή για το σπίτι τηρούν τελικά την καραντίνα. Να σημειωθεί πως στη Μύκονο ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο πολύ υψηλό 31% (!)
Γάμοι, κηδείες και βαφτίσεις στην Κρήτη
Μιλώντας στο Newsbeast για το δικό του νησί, την Κρήτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είναι πολύ ξεκάθαρος για το «τις πταίει» για την κακή επιδημιολογικά πορεία που έχει πάρει η Κρήτη. Όπως λέει ο ίδιος: « τα πρωτόκολλα πια δεν τηρούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τους ντόπιους. Από άκρη σε άκρη στο νησί διοργανώνονται γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα, με μεγάλους συνωστισμούς και μάσκες κατεβασμένες. Ο κόσμος εντελώς λανθασμένα θεωρεί ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δική μας, εγχώρια. Στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης επίσης δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα. Οι τουρίστες συμπαρασύρονται στη δική μας συμπεριφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η χρήση της μάσκας πρέπει να εντατικοποιηθεί ξανά και άμεσα».
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 5 Ιουλίου, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν είκοσι έξι ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι πέντε είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Επίσης, μόνο χθες, 6 Ιουλίου στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν 38 νέα κρούσματα.
Όσον αφορά τώρα στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί, ο κος Τζανάκης δεν θεωρεί πως αυτό είναι χαμηλό στην Κρήτη αλλά στον μέσο όρο που βρίσκονται πολλές άλλες περιοχές.
Ο ίδιος τονίζει βέβαια πως ο εμβολιασμός πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανεβάσει στροφές ενώ όσον αφορά το άνοιγμα του εμβολιασμού στους εφήβους ο ίδιος επανέλαβε για άλλη μια φορά πως δεν είναι τα παιδιά η ομάδα που πρέπει να βάλει πλάτη στο χτίσιμο της ανοσίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη και ο εμβολιασμός μόνο καλό μπορεί να κάνει σε αυτό το ηλικιακό group.
«Θα προσπαθήσω να πείσω για τον εμβολιασμό και πόρτα-πόρτα αν χρειαστεί»
Παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα δείχνουν πως η προσπάθεια για εμβολιασμό στην Κρήτη πρέπει να ενταθεί ενόψει και ενός σημαντικού κύματος αφίξεων τουριστών το οποίο αναμένεται από 15 Ιουλίου και μετά.
Τα νούμερα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί (σε σχέση μάλιστα και με άλλα νησιά) έχει ως εξής: στα Χανιά η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 33.09%, στο Ρέθυμνο 30.76%, στο Ηράκλειο 31.94% και στο Λασίθι 45.11%
Όπως λέει στο Newsbeast ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης- Γεώργιος Λαμπρινός: «Σε εμάς δεν πηγαίνει τόσο καλά ο εμβολιασμός, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τα κρούσματα μας δε σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό με την μη προσέλευση του κόσμου για εμβολιασμό. Και δεν είναι μόνο οι μεγαλύτεροι που δεν εμβολιάζονται αλλά και οι μικρότερες ηλικίες. Τα 3- 4 περιστατικά των σημαντικών παρενεργειών από εμβολιασμό με Astrazeneca που είχαμε στο νησί προβλημάτισαν το κοινό. Στο Δήμο θα κάνουμε ο, τι μπορούμε για να τους πείσουμε. Θα το κάνω εγώ προσωπικά. Σε προφορικό επίπεδο, ακόμα και πόρτα-πόρτα αν χρειαστεί. Ετοιμάζουμε και ένα ενημερωτικό spot με έξοδα του δήμου για να πείσουμε το κοινό ενώ πιστεύω ότι και οι κινητές εμβολιαστικές μονάδες σε πιο απομακρυσμένα νησιά του νομού θα φέρουν περισσότερους εμβολιασμούς».