Τον έντονο προβληματισμό στους επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας φέρνει η ανακοίνωση των προνομίων που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Μετά την είδηση ότι θα υπάρξει διαμόρφωση των μαγαζιών σε χώρους Covid free, που θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους, και μεικτούς, με τις επιχειρήσεις να δέχονται σε αυτούς τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες, που ωστόσο έχουν υποβληθεί σε rapid test, οι επιχειρηματίες της εστίασης καταθέτουν τους προβληματισμούς τους γύρω από την εφαρμογή του μέτρου.
«Δεν είναι καλό το κλίμα στα καταστήματα εστίασης γιατί βρισκόμαστε σε μεγάλα διλήμματα. Από τις ανακοινώσεις μέχρι να μπει στην πράξη αυτό, μεσολαβούν πολλά στάδια και προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν. Με προβληματίζει το πώς θα γίνεται ο έλεγχος για το ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι. Οι δικοί μου υπάλληλοι είναι όλοι εμβολιασμένοι», ανέφερε η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη.
«Βρεθήκαμε σε έκπληξη με τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Καλούμαστε να παίξουμε ένα ρόλο που δεν μας αρμόζει. Δουλειά μας είναι φιλοξενούμε κόσμο, να τον κάνουμε να περνάει ωραία, όχι να κάνουμε ελέγχους που μάλιστα περιλαμβάνουν και προσωπικά δεδομένα. Υπάρχουν παραδείγματα με υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, με κίνητρα σε επιχειρήσεις για ιονιστές αέρα. Η εικόνα που έχω είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό ο κλάδος μας έδειξε συμμόρφωση σε όλα τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί. Δεν ξέρω αν θα κάνω το κατάστημα για εμβολιασμένους ή μεικτό. Περιμένω να δω αναλυτικά τα μέτρα και θα το αποφασίσω τις επόμενες ημέρες», τόνισε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης μπαρ, Πέτρος Κασιμάτης.
«Φανταζόμαστε ότι ο διαχωρισμός θα γίνει και στα πλοία, με πλοίο ανεμβολίαστων και πλοίο εμβολιασμένων. Το λέω ως υπερβολή, θεωρώ αδιανόητο το διαχωρισμό αυτό. Δε θέλω να τον κάνω σε καμία περίπτωση. Γύρω στο 70% του πληθυσμού του νησιού έχει εμβολιαστεί, αλλά δε βρίσκουμε εύκολα προσωπικό. Έχουμε πάρει πολλούς 18χρονους που τους εκπαιδεύουμε. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί. Εφόσον δεν υπήρξε πρόβλεψη να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα νησιά για όσους εργάζονται, δεν μπορώ να βάλω τον ανεμβολίαστο να ελέγχει τον εμβολιασμένο. Κανένα νησί δεν έχει επίσημο εμβολιαστικό κέντρο. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να πάει εργαζόμενή μου στη Σύρο ή την Αθήνα για να κάνει τη δεύτερη δόση», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Σερίφου, Γιώργος Νικολάου.
Διαχωρισμός στα καταστήματα εστίασης: «Θα κάθομαι λοιπόν στην πόρτα και θα ελέγχω ποιοι μπαίνουν μέσα»
«Τα περισσότερα μαγαζιά στα νησιά έχουν μικρούς χώρους μέσα, και μεγαλύτερους έξω. Το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους. Θα κάθομαι λοιπόν στην πόρτα και θα ελέγχω ποιοι μπαίνουν μέσα. Αν μια κυρία από έξω θέλει να πάει στην τουαλέτα, και δεν είναι εμβολιασμένη, τι θα κάνω; Δε θα την αφήσω να περάσει; Δεν είμαι αστυνομικός, δε γίνεται να κάνω τον αστυνόμο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων υπάρχει ξεκάθαρα. Είναι διαφορετικό να δείξουμε όταν επιβιβαζόμαστε σε ένα αεροπλάνο την ταυτότητα εμβολιασμού, και τελείως διαφορετικό σε ένα καφέ. Είναι και θέμα νομοθεσίας», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κασιμάτης.