Στην παραμονή του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου στο Γαλάτσι («Παλαί») υπό δημόσιο έλεγχο, με κοινωφελείς χρήσεις, συμφώνησαν ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης και ο αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, σε συνάντησή τους με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Κίνησης Φορέων Γαλατσίου Σπύρος Παναγιώτου και Ίκαρος Πετρόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση χωροθετήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε τμήμα της δημόσιας έκτασης του Κτήματος Βεΐκου.
Στη συνάντηση, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να προβούν σε κοινές ενέργειες, με πρώτο μέλημα την αποτροπή της εκποίησης του «Παλαί» από το ΤΑΙΠΕΔ.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας δήμων-περιφέρειας για να αναζητηθούν λύσεις όσον αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων με γνώμονα τον δημόσιο χαρακτήρα, τον σεβασμό στο περιβάλλον καθώς και στη βούληση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Το δημοτικό συμβούλιο Γαλατσίου είχε εκδώσει τον Μάιο 2006 το πρώτο ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε η εγκατάσταση να μην απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και τον αρχικό σκοπό για τον οποίον κατασκευάσθηκε (κοινωφελή χρήση με αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα).
Ακολούθησαν και άλλα ψηφίσματα με τελευταίο αυτό του διαδημοτικού φορέα «Κίνηση φορέων και πολιτών Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και Ε’ Δημοτικής Κοινότητας δήμου Αθηναίων» που κοινοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο 2014.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μακρόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασε «την ομόθυμη θέληση όλου του φάσματος της περιοχής, σύμφωνα και με ομόφωνες αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης που εννοεί να έχει “συνέχεια” στη λειτουργία της, ότι για λόγους πραγματικού δημόσιου, κι όχι τοπικού μόνο, συμφέροντος, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την προωθούμενη ανάθεση, μέσω “διεθνούς” ή όχι διαγωνισμού, της ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου σε ιδιώτη με μακροχρόνια μίσθωση».
Επιπλέον, πληροφορεί την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ: «Έχουμε ήδη αποφασίσει σε σχέδιο κλιμακωτών αντιδράσεων στον διαγωνισμό σας, με διαρκώς εντεινόμενες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις».
Αναφερόμενος αναλυτικά «στους λόγους του πραγματικού εθνικού συμφέροντος που επιβάλλει την ακύρωση του διαγωνισμού», ο κ. Μαρκόπουλος σημειώνει ότι «η πρόσοδος που, χωρίς καμία άλλη εμπορική κερδοσκοπική δραστηριότητα, θα έχει στα 40 χρόνια ο επενδυτής, μόνο από την εκμετάλλευση των 369 υπαίθριων θέσεων πάρκινγκ της εγκατάστασης, που μπορεί να τετραπλασιασθούν (πλέον 1.197 υπόγειων θέσεων ως ΜΠΕ της Sonae Sierra Ακροπόλ Χαραγκιώνης) από την αναμενόμενη έλευση του μετρό στην περιοχή, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ».
Ο δήμαρχος Γαλατσίου υποστηρίζει, επίσης: «Πρόκειται για πρόσοδο που προσδιορίζει και ανεβάζει την αξία του χώρου με οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να κηρύσσει άκυρους-έκπτωτους τους όρους του διαγωνισμού για την παραχώρηση (με αντάλλαγμα μικρότερο του ανωτέρω ποσού) γιατί, υπό αυτά τα δεδομένα, τυχόν συνέχιση του διαγωνισμού και εμμονή στην παραχώρησή του με μικρότερο ποσό από αυτό που προαναφέρθηκε καθιστά υπόλογους όλους τους εμπλεκόμενους και θα επιφέρει ποινικές κι άλλες κυρώσεις. Μέσα από το παραπάνω ποσό, που προκύπτει από μετριοπαθή υπολογισμό ενοικίασης των θέσεων πάρκινγκ σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση, αποκαλύπτεται αφενός ο τρόπος που μπορεί να συντηρηθεί το Παλαί και αφετέρου ότι συνιστά “χάρισμα” σε όποιον ανάδοχο που, όχι μόνο δεν θα βάλει χρήματα από τη τσέπη του, αλλά θα “τα οικονομήσει” κιόλας σε βάρος του Δημόσιου κι όλων μας».
Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος θέτει θέμα ελέγχου και λογοδοσίας στη Δικαιοσύνη, «όταν λαμβάνονται αποφάσεις που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον και χαρίζουν έναντι αναξιόχρεου ανταλλάγματος την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου σε ιδιώτες».