«Η Θεσσαλονίκη ηγείται της πορείας της Ελλάδας προς ένα μέλλον ως ψηφιακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του υβριδικού συνεδρίου, με τίτλο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD), που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά προσηλωμένες στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το ψηφιακό της μέλλον», σημείωσε η Αμερικανίδα πρόξενος, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης όμορφης και δυναμικής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην όλη προσπάθεια.
«Η τάση για αμερικανικές επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας μόλις ξεκινά κι έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Λι και υπενθύμισε αυτό που λέει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, για την πόλη, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν ρωτούν πλέον «πού είναι η Θεσσαλονίκη» αλλά «πού αλλού μπορούμε να επενδύσουμε στη Θεσσαλονίκη».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προωθεί τη στενότερη συνεργασία στις βασικές επιστήμες και την αιχμή της έρευνας. Ήδη, υπογράμμισε, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Cisco, η Deloitte και η Pfizer, έχουν λάβει τη στρατηγική απόφαση να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν το υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργατικό δυναμικό της πόλης και μια βαλκανική αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Η Pfizer βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής του νέου χώρου […] το κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco σχεδιάζει να προωθήσει την ψηφιακή καινοτομία σε συνεργασία με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, η Deloitte απασχολεί εκατοντάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Αυτές οι τρεις εταιρείες, οι μεγαλύτεροι χορηγοί του συνεδρίου, δεν είναι οι μόνες που επενδύουν στην Ελλάδα. Πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft, οι web services της Amazon και η Digital Realty, έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, προσελκυόμενες από το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας, τη στρατηγική της θέση και τους πλούσιους φυσικούς πόρους της», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόξενος των ΗΠΑ.
«Οι αμερικανικές εταιρείες», τόνισε, «ανταποκρίνονται στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στα υποστηρικτικά σημάδια πολιτικής, με πραγματικές επενδύσεις που φέρνουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα. Μαζί, αυτές οι αμερικανικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εκπαιδεύσουν το ελληνικό εργατικό δυναμικό, να αντιστρέψουν τη “διαρροή εγκεφάλων” και να ενισχύσουν την επόμενη γενιά των ψηφιακών ηγετών της χώρας».
Η πρόξενος των ΗΠΑ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, μια παρουσία που, όπως είπε, ήταν καταλυτικής σημασίας και ανανέωσε την αμερικανική δέσμευση στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Μακροχρόνιοι δεσμοί συνεργασίας
Η Ελίζαμπεθ Λιλ αναφέρθηκε, επίσης, στους μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας της Θεσσαλονίκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλούς τομείς, όπως ο εκπαιδευτικός, ο ιατρικός, ο πολιτιστικός, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε τεχνολογικά ζητήματα κ.ά, υπενθύμισε ότι εκτός από τα δύο σημαντικά ελληνικά πανεπιστήμια (το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ), η Θεσσαλονίκη είναι το «σπίτι» σημαντικών αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για περισσότερα από 100 χρόνια, του κολεγίου Ανατόλια, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αλλά και της ΧΑΝΘ από το 1919.
«Έχουμε συστηματικά συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα για να “ξεκλειδώσουμε” τις δυνατότητες των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών, μέσω προγραμμάτων όπως το Code Girls, το οποίο προσφέρει μαθήματα κωδικοποίησης σε νεαρά κορίτσια ή μέσω του TechCamp για γυναίκες επιχειρηματίες, που θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο για να βοηθηθούν οι γυναίκες από την Ελλάδα και την περιοχή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε η Αμερικανίδα πρόξενος.
«Το προξενείο και η πρεσβεία έχουν δεσμευτεί στο να βοηθήσουν τους Έλληνες νέους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στο ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας», υπογράμμισε και προσέθεσε: «παραμένουμε έντονα προσηλωμένοι σ’ αυτόν τον τομέα, επειδή γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία της επιχειρηματικότητας και των δεξιοτήτων STEM στους Έλληνες νέους θα οδηγήσει σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ισχυρότερο ελληνικό εργατικό δυναμικό».