Η φωνή του έχει συνδυαστεί με κάποιες από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες, ενώ απασχολεί εδώ και δυο δεκαετίες τα μουσικά δρώμενα ως ερμηνευτής και δημιουργός. Τα τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές και οι Πυξ Λαξ, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αποτελούν για κάποιους «το πιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα όλων των εποχών». Ο Μπάμπης Στόκας μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το νέο δίσκο που ετοιμάζει αυτή την περίοδο, τα μελλοντικά του σχέδια του και την αλλαγή που έφερε η οικονομική κρίση στο καλλιτεχνικό στερέωμα αλλά και στην καθημερινότητα μας.
Αυτό το Σάββατο, το κοινό μπορεί να απολαύσει τον δημοφιλή τραγουδιστή στη σκηνή του Ρυθμού Stage, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από προσωπικές του δουλειές, συμμετοχές σε δίσκους φίλων αλλά και τραγούδια που αγάπησε -όπως ο ίδιος λέει- με το χρόνο. «Έτσι κι αλλιώς, οι χειμερινές εμφανίσεις, σου αφήνουν το περιθώριο να βγεις και εκτός προγράμματος. Ο καθένας έχει το αγαπημένο του τραγούδι και αυτό έρχεται να ακούσει», λέει χαρακτηριστικά.
Έχοντας γράψει και ερμηνεύσει μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια, ο δημοφιλής τραγουδιστής μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το πως αισθάνεται: «Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά και τιμή, τραγούδια που είτε έχω ερμηνεύσει είτε γράψει, έχουν μείνει στο χρόνο και τα έχει αγαπήσει ο κόσμος. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πότε ο καλλιτέχνης είναι αληθινός και υποκρίνεται κάτι που δεν νιώθει.. αυτό πιστεύω είναι και το μυστικό για όλες τις τέχνες. Αυτό βέβαια το δείχνει τελικά μόνο ο χρόνος.»
Τη δική του θέση για τις αλλαγές που έφερε η κρίση στον χώρο της μουσικής, με τους νέους μουσικούς να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την παραγωγή του δίσκου τους, εκφράζει ο ερμηνευτής: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον δισκογραφικές, είναι λογικό οι νέοι να αναλαμβάνουν τις δικές τους παραγωγές ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι μπορούν ακόμα και έτσι να βγουν ωραίες δουλειές. Έτσι κι αλλιώς μην ξεχνάμε ότι στόχος είναι να καταφέρουν να βγουν τα τραγούδια στο κοινό, το πώς, ίσως πια να μην έχει σημασία.»
«Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίσει και να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα στο χώρο της μουσικής», εξηγεί ο τραγουδιστής, αν και ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος: «Πιστεύω στα νέα παιδιά και ανυπομονώ να μας ξεπεράσουν…»
Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει σήμερα ποιοτική ελληνική μουσική, ο Μπάμπης Στόκας απαντά: «Φυσικά και υπάρχει ποιοτική μουσική και θεωρώ ότι στη εποχή που ζούμε είναι αυτή που πηγαίνει περισσότερο να ακούσει ο κόσμος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι, όλες οι σκηνές ήταν γεμάτες κόσμο, ενώ αντίθετα τα “λαϊκά” μαγαζιά, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.»
Αυτή την περίοδο το πρόγραμμα του τραγουδιστή είναι αρκετά φορτωμένο καθώς ήδη βρίσκεται στο στούντιο για την ετοιμασία του νέου του δίσκου, ενώ παράλληλα κάνει πρόβες με τον Μανώλη Μητσιά και τη Φωτεινή Βελεσιώτου για τις εμφανίσεις τους στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο που θα ξεκινήσουν αρχές Δεκέμβρη.
Επίσης, όπως αποκαλύπτει, θα πραγματοποιήσει συναυλίες σε μικρούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση. Και αυτό, είναι απόλυτα λογικό, τονίζει, να προσαρμοζόμαστε όλοι-από όποια πλευρά κι αν είμαστε-στα δεδομένα κάθε εποχής.
Ο Μπάμπης Στόκας μιλά ακόμα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την κρίση και πως επιδρά στην τέχνη: «Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να είναι εμπόδιο η κρίση απέναντι στη δημιουργία, άλλο τόσο μπορεί να είναι και πηγή έμπνευσης. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι πάντα σε περιόδους κρίσης, η τέχνη ανθούσε και οι φωνές που είχαν κάτι να πουν, πολλαπλασιάζονταν. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα σε αυτό το βαθμό. Όλοι αυτοί που προσπαθούν χρόνια να κάνουν τον κόσμο χαζό με ευτελή τραγουδάκια, σαπουνόπερες και γενικά με αδιάφορα και επικίνδυνα μέσα, σήμερα είναι ακόμα πιο ταγμένοι στο σκοπό τους. Αλλά αυτό δεν θα περάσει…»
Τη δική του συμβουλή προς τους νέους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, δίνει ο καλλιτέχνης: «Τα πράγματα σε περίοδο κρίσης είναι πάντα δύσκολα, αλλά αυτοί που αξίζουν θα ξεχωρίσουν ότι και να γίνει. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάνε. Πρέπει να μάθουν να σηκώνονται όταν πέφτουν και να συνεχίζουν πιο δυνατοί. Μέσα από την αποτυχία μαθαίνεις και γίνεσαι αυτό που είναι να γίνεις τελικά.
Και συμπληρώνει: «Η κρίση μας έφερε όλους πιο κοντά. Τόσα χρόνια νομίζαμε ότι τα προβλήματα είναι μόνο στον διπλανό μας. Η γιαγιά μου έλεγε «εκατό ξυλιές σε ξένο πισινό είναι λίγες». Στην εποχή λοιπόν της ψευτοαφθονίας, όλοι είχαμε ξεχάσει τον διπλανό μας. Οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε σίγουρα προς το καλύτερο…»