Την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, πραγματεύεται το βιβλίο του Ιταλού ιστορικού Φραντσέσκο Αγκελόνε, «La Troika sull’ Acropoli» (Η Τρόικα στην Ακρόπολη), που παρουσιάσθηκε χθες το απόγευμα στη Ρώμη.
Τo βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις ιταλικές εκδόσεις Bordeaux, πραγματεύεται τα τελευταία σαράντα χρόνια ιστορίας της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009, μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου.
«Τίθεται ένα ερώτημα κύριας σημασίας: η Ελλάδα είναι θύμα των ευθυνών και των λαθών της ή ενός οικονομικού συστήματος το οποίο στραγγαλίζει τις πιο αδύναμες οικονομίες;» διερωτάται ο Φρ. Αγκελόνε.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο Ελληνοϊταλός ερευνητής της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, Ρήγας Ραφτόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, τονίζοντας τις ευθύνες της τρόικας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της και τις λανθασμένες προβλέψεις της σχετικά με τις επιπτώσεις των περικοπών που επιβλήθηκαν σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.
Ο υποδιευθυντής των προγραμμάτων της ιταλικής ραδιοφωνίας Rai, Σέτρτζιο Βαλτσανία, από τη μεριά του, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι «από τη στιγμή που οι Έλληνες κατάφεραν να επιβιώσουν επί Τουρκοκρατίας, κατακτώντας, μάλιστα, και θέσεις μεγάλης ευθύνης στη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν μπορεί να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία σχετικά με το ότι θα καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους και την κρίση αυτή».
Ο Ελληνοϊταλός, επίσης, επιχειρηματίας Κώστας Λινάρδος, προσφέροντας την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί η ποιότητα, η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα των ελληνικών προϊόντων, για να μπορέσουν να αυξηθούν οι εξαγωγές, συνδυάζοντας την παράδοση με μια αποτελεσματική προβολή της αξίας τους.
«Η ελληνική κρίση λαμβάνει μια ευρωπαϊκή διάσταση και δείχνει τα όρια και τα ελαττώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας την αναθεώρηση των κανόνων και του τρόπου συνύπαρξης των χωρών που την συνθέτουν», είναι ένα από τα κύρια μηνύματα που θέλησε να στείλει με τον βιβλίο του ο Φραντσέσκο Αγκελόνε.
Την ίδια περίοδο η Ιταλία προσπαθεί να δώσει έμφαση στην ευελιξία και όχι στην πολιτική της λιτότητας, αφού -όπως γράφει ο Ιταλός ιστορικός- «προκαλεί πάντα ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό των χωρών μας».