Δέκα χρόνια μετά την μοιραία πτώση του Chinook όπου βρήκαν τραγικό θάνατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Z’ η 11μελής συνοδεία του και το 5μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου και οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να δίνουν σκληρό αγώνα στα δικαστήρια διεκδικώντας από το Δημόσιο αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν 16 υποθέσεις που αφορούσαν περίπου 30 συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 όταν το ελικόπτερο που είχε τελικό προορισμό το Άγιο Όρος, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Από τους 30 συγγενείς οι 11 είναι του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
Μέχρι σήμερα μόνο ένας συγγενής ιερομόναχου αποδέχτηκε εξωδικαστικό συμβιβασμό και αποζημιώθηκε κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης.
Οι αποζημιώσεις που επιδίκασε σε πρώτο βαθμό το Διοικητικό Πρωτοδικείο αγγίζουν τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ με τους συγγενείς των θυμάτων να διεκδικούν πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Το Πρωτοδικείο επιδίκασε τις αποζημιώσεις αναγνωρίζοντας ευθύνη στο Ελληνικό Δημόσιο αφού έκρινε ότι υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους που ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο.
Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις που οι προσφυγές συγγενών απορρίφθηκαν καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν τυπικές παραβάσεις κατά την διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του Δημοσίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όπου έχει φτάσει η υπόθεση η συνήγορος του δημοσίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρανομία και ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση του ατυχήματος με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για λάθη και παραλείψεις των κρατικών οργάνων, αλλά ούτε με το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει ευθύνη από διακινδύνευση.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.