Ιστορική μέρα τόσο για την θρησκεία όσο και για τους δυο λαούς, χαρακτήρισε την 23η Σεπτεμβρίου ο αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Ελλάδας Χορέν Ντογραματζιάν, Ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά συναντήθηκαν σε ελληνικό έδαφος -στην Κομοτηνή- ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο παναγιώτατος Αράμ Α’, προκαθήμενος της Αρμενικής Εκκλησίας του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας (ποιμενάρχης των περιοχών Ελλάδας, Αμερικής, Καναδά, Βενεζουέλας, Ιράν, Μ. Ανατολής, Κύπρου, αραβικών χωρών κ.ά).

Ο αρχιεπίσκοπος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. χαρακτήρισε θερμή τη συνάντηση-συζήτηση των δύο θρησκευτικών ηγετών, η οποία διεξήχθη αρχικά στο ξενοδοχείο και συνεχίστηκε τόσο στην αρμενική εκκλησία της Κομοτηνής -όπου το Σάββατο και την Κυριακή θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για τα 180 χρόνια ανέγερσης του ιερού ναού του Αγ. Γρηγορίου- όσο και στο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος Κομοτηνής.

Ο κ. Χορέν αναφέρθηκε στο «γεμάτο» πρόγραμμα του παναγιωτάτου, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα τη Δευτέρα το πρωί με την ευκαιρία του εορτασμού. Αμέσως, είπε ο κ. Χορέν, ο Αράμ Α’ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το βράδυ μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον οικουμενικό πατριάρχη.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο παναγιώτατος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γ. Ορφανό και στη συνέχεια με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το μητροπολίτη Άνθιμο. Η συζήτηση με τον υπουργό αφορούσε ζητήματα της αρμενικής παροικίας και εκκλησίας αλλά και της μακραίωνης σχέσης και της κοινής πορείας των δύο λαών. Επίσης αναφέρθηκαν στο σχέδιο νόμου για τα θέματα θρησκείας για το οποίο ο παναγιώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν ο παναγιώτατος εμμένει στη θέση του υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των αναταραχών που σημειώνονται στην Μ. Ανατολή από το φονταμελιστικό ισλάμ σε βάρος των λαών της περιοχής του (με τις ιδιαίτερα βίαιες αγριότητες κατά των Αρμενίων της Συρίας), ο κ. Χορέν υπογράμμισε ότι ο πατριάρχης ήταν «πάντα κατά της βίας και όσων άλλων στρέφονται κατά των ανθρώπων, όπως οι σατανιστές κ.ά.». Αυτά που συμβαίνουν τώρα στην περιοχή συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος, δεν τιμούν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας και είναι πολύ κακό οι σκοτωμοί, η καταστροφή και η βεβήλωση των μνημείων και των εκκλησιών». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ο παναγιώτατος, ως μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών είναι βαθιά ειρηνιστής και ενάντιος σε όλους αυτούς τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές.

Στην επισήμανσή μας ότι πρόκειται για έναν «ιερό πόλεμο» όπου στο όνομα της θρησκείας διαπράττονται αγριότητες ο κ. Χορέν απέκλεισε κάθε ιερότητα πολέμου λέγοντας: «Δεν είναι ιερός και ο παναγιώτατος γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους ή με άλλες θρησκείες. Απλώς είναι άλλες οι αιτίες».

Τέλος ο κ. Χορέν σημείωσε ότι «το μήνυμα και ο σκοπός της συνάντησης των δύο πατριαρχών στην Κομοτηνή καταδεικνύει ότι μεταξύ των χριστιανών δεν υπάρχουν διαφορές και ότι οι χριστιανικοί λαοί μας πρέπει να είναι ενωμένοι πάντα ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν στις ημέρες μας».