Μέσα στο 2021 ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη δεύτερη διεθνή διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας, παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης και με την Ιταλία, ενώ διερευνώνται νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ωριμάζουν τα σχέδια για αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, της διασύνδεσης δηλαδή του ευρωπαϊκού με το τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.
Αυτά ανέφερε σήμερα Τετάρτη (31/3) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Power & Gas Forum για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας.
Στο εσωτερικό, το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη να πάρει φορτία από το ηπειρωτικό σύστημα η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου καθώς ποντίστηκε και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο αλλά θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας.
Επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τη λίστα των υπό ένταξη έργων που ανακοινώθηκε σήμερα, θα ενταχθούν οι διασυνδέσεις της Δ΄ Φάσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μήλος, Φολέγανδρος, Σέριφος) με 170 εκατ. ευρώ η εναέρια γραμμή Κόρινθος-Κουμουνδούρος και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου με 30 εκατ. ευρώ.
Για το «πάγωμα» του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο ύστερα από προσφυγές που κατέθεσαν μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, παράλληλα όμως, εξετάζονται εναλλακτικές οδεύσεις ώστε να μην χαθεί επιπλέον χρόνος στο ενδεχόμενο που ο Διαχειριστής δεν δικαιωθεί στο δικαστήριο.
«Ο μετασχηματισμός του ΑΔΜΗΕ σε τεχνολογική εταιρεία αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας της, όπως είναι το όραμά μας για τα έτη 2021-2024, δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Ευρωπαίους Διαχειριστές. Συμβαδίζει με την ευρύτερη τάση σύμφωνα με την οποία, καθώς αναβαθμίζεται το επίπεδο, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των υπηρεσιών που διακινούνται πάνω στα ηλεκτρικά δίκτυα, είναι αναγκαίο οι Διαχειριστές των δικτύων να μετατρέπονται σε διαχειριστές των υποδομών που διαθέτουν συνολικά», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.