Μετά το «μαύρο» ρεκόρ της Τρίτης με τα 4.340 κρούσματα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται να είναι μειωμένος ωστόσο θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τα νέα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Τετάρτης (31/3) αναμένεται τα φτάσουν περίπου τις 3.500.
Στο «τραπέζι» των ειδικών η χαλάρωση των μέτρων
Με αποκλειστικό θέμα την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων συνεχίζεται η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε στις 11:00, προκειμένου να εξετάσει τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν, ζυγίζοντας την επιδημιολογική επιβάρυνση που προκαλούν με άξονα και την κόπωση των πολιτών.
Θα ακολουθήσουν το απόγευμα – εκτός απροόπτου- οι ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την επικείμενη μερική άρση των μέτρων.
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομιλώντας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εστίασε σε δύο δεδομένα: α) το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στην παρούσα φάση και β) στη συσσωρευμένη κούραση, που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης για τους πολίτες, ενώ συνυπολογίζονται και οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που δημιουργούνται από το παρατεταμένο lockdown.
Τέλος στους διαδημοτικούς περιορισμούς
Όπως όλα δείχνουν, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα αρθεί η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις, με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σ’ εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της βελτίωσης του καιρού.
Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν, ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν ελεγχόμενες επιτρεπόμενες δραστηριότητες, παρά ανεξέλεγκτες, παράνομες συναθροίσεις (π.χ. σε σπίτια), οι οποίες και ευνοούν τη διασπορά του ιού.
Στο επίκεντρο το λιανεμπόριο
Κεντρικό θέμα συζήτησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό.
Εκτιμάται ότι, επειδή τα καταστήματα λειτουργούν συντεταγμένα, η επανεκκίνηση με κανόνες δεν θα επιφέρει extra επιδημιολογική επιβάρυνση, δεδομένου και του συμπληρωματικού εργαλείου των self-test. Όπως όλα δείχνουν επικρατεί η άποψη του sms στο 13032 με χρονικό περιορισμό, δεδομένου ότι και η σχετική εφαρμογή είναι έτοιμη προς λειτουργία.
Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε νωρίτερα ότι στόχος δεν είναι να υιοθετηθεί ξανά το μοντέλο της φυσαρμόνικας «click away-click inside» αλλά να ανοίξουν οι κλάδοι με ένα πλαίσιο μέτρων που δεν θα φέρει πισωγυρίσματα αλλά στόχος είναι να βρεθεί η σχέση μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του ιού, ώστε να μάθουν να συμβιώνουν και να αυτοπροστατευόμαστε με ανοιχτή την οικονομία.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Η «έκρηξη» των κρουσμάτων φαίνεται ότι δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Έτσι φαίνεται, ότι η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου με προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω πανελλαδικών. Επισημαίνεται δε, ότι ψηφίστηκε διάταξη που δίνει εξουσιοδότηση στην Υπουργό να θεσπίσει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τα self-test από τους γονείς.